Av Miguel de Cervantes. Dramatisert av Yngve Sundvor.

Dei fleste har høyrt om Don Quijote, nokre har kanskje ein gong sett ein film, men dei færraste har lese boka. Ikkje så rart; ho består av 2000 sider med 126 kapittel som kvart er ei historie for seg.

Det handlar altså om denne lågadelsmannen som har forlese seg på riddarromanar og som vaknar ein dag fast bestemt på å bli ein riddar sjølv. Boka, 1ste av henne, kom ut i 1605, mange hundreår etter at den siste riddaren var lagt i jorda. Ein hadde altså ikkje riddarar rekande rundt på 1600-talet. Don Quijote blir såleis ein raritet i si eiga samtid. Ein mann i utakt med verda kring seg.

Så kva dreier romanen seg om? Kva er temaet? Den som kunne svare på det. Denne romanen handlar først og fremst om fantasiens kraft. Hos diktaren – og den dikta. Romanen er eit overflødigheitshorn som trugar med å sprenge sine eigne veggar. Det er ein roman som inneheld alt og litt til.

I Riksteatrets nye dramatisering av Don Quijote får du komedie på lågeste plan og filosofi på høgaste plan, om kvarandre. Du får sjå den ikoniske skikkelsen gyve laus på vindmøller fra ei svunne tid, men du skal også få møte han sittande i baren på ein luguber nattklubb i vår samtid.

Set deg godt til rette og bli kjent med historiens mest berykta, aparte og elska radarpar, Don Quijote og Sancho Panza.

Den eine ser det han trur på, den andre trur berre på det han ser. Den eine ser verkelegheita som ho er, den andre som ho burde vere.

Det kan ikkje bli noko anna enn ein latterleg tankevekkande kveld i teateret!

Av Miguel de Cervantes. Dramatisert av Yngve Sundvor.

Forestillingslengde: 1 time 40 minutter (ingen pause).

Premiere: Oslo / Nydalen 26. aug 2021

Turnépremiere: Hålogaland teater 01. sep 2021

Produsert av Riksteatret i samarbeid med Den Nationale Scene, på turné med Hålogaland Teater og Riksteatret.

Spilles på Hålogaland Teater i Tromsø perioden 01. – 04. september 2021, på turné med Riksteatret til 44 steder i perioden 7. september 2021 - 13. november 2021 og på Den Nationale Scene i Bergen perioden november 2021 - februar 2022.

KJØP BILLETT TIL:

Sagt om romanen Don Quijote

"Denne boken har en vidunderlig og hjerteskjærende historie. Den er ikke nasjonalistisk. Den tilhører ikke ett folk. Den har vid appell; den er en genistrek av skapende fantasi, og samtidig er den så enkel at den appellerer til folk i alle aldre. Den tar sinnet med på en reise. Den har få skikkelser, og likevel befolker den en hel verden. Og den er litteraturens kilde, fra renessansen til en fjern fremtid. Etter Don Quijote finnes det ikke den roman, det skuespill, det dikt eller den store bedrift som ikke er blitt berørt eller forvandlet av denne romanens merkelige ånd og dens evige vekking av mennesket til eventyrets magi og tragikomedie.

(…)

Romanen har faktisk bare to skikkelser. Den ene er tynn og lang, den andre kort og tykk. Den ene er idealist, den andre realist. Den ene er gal, den andre for fornuftig. Den ene er tragisk, den andre komisk. Den ene ser det han tror på, den andre tror bare på det han ser. Den ene tror på det umulige, den andre bare på det mulige. Den ene er en uhelbredelig romantiker, den andre en upåklagelig pragmatiker. Kort sagt, i don Quijote og Sancho Panza møter vi livets store dualiteter, livets store motsetninger. Men de er udødelige venner. De er ute på den samme eventyrlige og farefulle ferden. I sin motsetning rommer de alt som tilhører det jordiske liv. Dette er enkelheten i bokens kjerne og dens dypsindighet. Men det jeg har skissert er bare grunnmelodien. Romanen snur om på alt dette, forandrer, forvandler, utforsker alle sine muligheter i rik fortellerkunst. Den er en av de store allegoriene over livet selv, som en sjelden juvel i et grovt bronseskrin."

Fra åpningen av Ben Okris innledende essay til "Don Quijote"
Oversatt av Mona Lange
Bokklubben

Medvirkende

På scenen

Jenny Ellegård

Jenny Ellegård

Skuespiller

Svein Harry Schøttker Hauge

Svein Harry Schøttker Hauge

Skuespiller

Anne E. Kokkinn

Anne E. Kokkinn

Skuespiller

Eirik del Barco Soleglad

Eirik Del Barco Soleglad

Skuespiller

Patrik Asplund Stenseth

Patrik Asplund Stenseth

Skuespiller

Kunstnerisk team

Yngve Sundvor

Yngve Sundvor

Regissør

Leiko Fuseya

Leiko Fuseya

Scenograf

Geir Hovland

Geir Hovland

Lysdesigner

Gunnar Innvær

Gunnar Innvær

Lyddesigner

Kristoffer Jørgensen

Kristoffer Jørgensen

Kampkoreografi

Morten Kjerstad

Morten Kjerstad

Dramaturg

Anita Basmo Bjørnstad

Anita Basmo Bjørnstad

Produsent

Emnet Kebreab

Emnet Kebreab

Produsent