Don Quijote

Av Miguel de Cervantes. Dramatisert av Yngve Sundvor.

De fleste har hørt om Don Quijote, noen har kanskje en gang sett en film, men de færreste har lest boken. Ikke så rart; den består av 2000 sider med 126 kapitler som hvert er en historie for seg.

Det handler altså om denne lavadelsmannen som har forlest seg på ridderromaner og som våkner en dag fast besluttet om å bli en ridder selv. Boken, 1ste del av den, kom ut i 1605, mange hundreår etter at den siste ridder var lagt i jorden. Man hadde altså ikke riddere rekende rundt på 1600-tallet. Don Quijote blir således en raritet i sin samtid. En mann i utakt med verden rundt seg.

Så hva dreier romanen seg om? Hva er dens tema? Den som kunne svare på det. Denne romanen handler først og fremst om fantasiens kraft. Hos dikteren – og den diktede. Romanen er et overflødighetshorn som truer med å sprenge sine egne vegger. Det er en roman som inneholder alt og litt til. 

I Riksteatrets nye dramatisering av Don Quijote får du komedie på laveste plan og filosofi på høyeste plan, om hverandre. Du får se den ikoniske skikkelsen gyve løs på vindmøller fra en svunnen tid, men du skal også få møte ham sittende i baren på en luguber nattklubb i vår samtid. 

Sett deg godt til rette og bli kjent med historiens mest beryktede, aparte og elskede radarpar, Don Quijote og Sancho Panza.

Den ene ser det han tror på, den andre tror bare på det han ser. Den ene ser virkeligheten som den er, den andre som den burde være.  

Det kan ikke bli annet enn en latterlig tankevekkende aften i teatret!

Av Miguel de Cervantes. Dramatisert av Yngve Sundvor.

Forestillingslengde: 1 time 40 minutter (ingen pause).

Premiere: Oslo / Nydalen 26. aug 2021

Turnépremiere: Tromsø 1. sep 2021

Produsert av Riksteatret i samarbeid med Den Nationale Scene, på turné med Hålogaland Teater og Riksteatret.

Spilles på Hålogaland Teater i Tromsø perioden 01. – 04. september 2021, på turné med Riksteatret til 44 steder i perioden 7. september 2021 - 13. november 2021 og på Den Nationale Scene i Bergen perioden november 2021 - februar 2022.

KJØP BILLETT TIL: Don Quijote

Sagt om romanen Don Quijote

"Denne boken har en vidunderlig og hjerteskjærende historie. Den er ikke nasjonalistisk. Den tilhører ikke ett folk. Den har vid appell; den er en genistrek av skapende fantasi, og samtidig er den så enkel at den appellerer til folk i alle aldre. Den tar sinnet med på en reise. Den har få skikkelser, og likevel befolker den en hel verden. Og den er litteraturens kilde, fra renessansen til en fjern fremtid. Etter Don Quijote finnes det ikke den roman, det skuespill, det dikt eller den store bedrift som ikke er blitt berørt eller forvandlet av denne romanens merkelige ånd og dens evige vekking av mennesket til eventyrets magi og tragikomedie.

(…)

Romanen har faktisk bare to skikkelser. Den ene er tynn og lang, den andre kort og tykk. Den ene er idealist, den andre realist. Den ene er gal, den andre for fornuftig. Den ene er tragisk, den andre komisk. Den ene ser det han tror på, den andre tror bare på det han ser. Den ene tror på det umulige, den andre bare på det mulige. Den ene er en uhelbredelig romantiker, den andre en upåklagelig pragmatiker. Kort sagt, i don Quijote og Sancho Panza møter vi livets store dualiteter, livets store motsetninger. Men de er udødelige venner. De er ute på den samme eventyrlige og farefulle ferden. I sin motsetning rommer de alt som tilhører det jordiske liv. Dette er enkelheten i bokens kjerne og dens dypsindighet. Men det jeg har skissert er bare grunnmelodien. Romanen snur om på alt dette, forandrer, forvandler, utforsker alle sine muligheter i rik fortellerkunst. Den er en av de store allegoriene over livet selv, som en sjelden juvel i et grovt bronseskrin."

Fra åpningen av Ben Okris innledende essay til "Don Quijote"
Oversatt av Mona Lange
Bokklubben

Regissør Yngve Sundvor om Don Quijote

Hvordan uttaler man Don Quijote på norsk?

Det finnes utallige måter å uttale Don Quijote på. Men hva er det korrekte på norsk? Forfatter, oversetter og Riksteatrets språkkonsulent Jan Christopher Næss gir deg svaret.

Medvirkende

På scenen

Jenny Ellegård

Jenny Ellegård

Skuespiller

Svein Harry Schøttker Hauge

Svein Harry Schøttker Hauge

Skuespiller

Anne E. Kokkinn

Anne E. Kokkinn

Skuespiller

Eirik del Barco Soleglad

Eirik Del Barco Soleglad

Skuespiller

Patrik Asplund Stenseth

Patrik Asplund Stenseth

Skuespiller

Kunstnerisk team

Yngve Sundvor

Yngve Sundvor

Regissør

Leiko Fuseya

Leiko Fuseya

Scenograf

Geir Hovland

Geir Hovland

Lysdesigner

Gunnar Innvær

Gunnar Innvær

Lyddesigner

Kristoffer Jørgensen

Kristoffer Jørgensen

Kampkoreografi

Morten Kjerstad

Morten Kjerstad

Dramaturg

Anita Basmo Bjørnstad

Anita Basmo Bjørnstad

Produsent

Emnet Kebreab

Emnet Kebreab

Produsent