Workshop med danserne i Absence

I disse tider er de 6 hiphop-danserne i Absence på norgesturne i regi av Riksteatret med sin nye forestilling ”NORR – da gudene breaket”, og i beste Absencestil presenter de akrobatikk på ekstremt høyt nivå, fortryllende scenografi, spesialeffekter og fantastiske kostymer.

I disse tider er de 6 hiphop-danserne i Absence på norgesturne i regi av Riksteatret med sin nye forestilling ”NORR – da gudene breaket”, og i beste Absencestil presenter de akrobatikk på ekstremt høyt nivå, fortryllende scenografi, spesialeffekter og fantastiske kostymer.

På høstens turné tilbyr Riksteatret også danseworkshops innenfor hip hop/breakeing-sjangeren, som blir holdt av én eller to av danserne fra forestillingen. Ofte vil workshopen ta utgangspunkt i en koreografi fra forestillingen og blir tilpasset elevenes nivå. Målgruppen er danseskoler, kulturskoler og danselinjer i videregående opplæring.

Spente danseelever

På Vågen videregående skole i Sandnes har 23 danse-elever, alle jenter, stilt seg opp i den flotte dansesalen. De har nettopp hørt det motiverende foredraget til danseren Daniel Grindeland i klasserommet, og har stilt mange spørsmål. Nå er de lett nervøse før skal de ha workshop med den sjarmerende ungdommen.

– Har dere hørt om Indian step? Daniel demonstrerer raske bevegelser og ber elevene gjenta etter seg. 5, 6, 7 og 8: De hiver seg utpå og gjør sitt beste for å følge koreografien hans.
– Dere må være de raskeste i verden, sier han. Tar det så fort!

Moves og Style

Han fortsetter i et fort tempo: Downrock, toprock, kneedrop : – Det gjelder å få en fin overgang fra å danse oppreist, til å komme ned og opp igjen uten å dette på baken. Han demonstrerer: Nå tar vi sixstep- det mest grunnleggende, og avslutter med et Yo!
Så er det jentenes tur. Noen spede ”yo”, høres og Daniel roper: Hørte ikke??? Neste gang gjaller yo- ropet utover salen.

– Dokkar e flinke, veldig veldig flinke sier bergenseren, mens han forteller om breakingen som en gatedans og snakker om freeze, style, powermoves, freestyle og downrock, sistnevnte det som kjennetegner breaking aller best – hvor man danser nede på bakken.

Heftige bevegelser

– Ikke være redd for å falle, bøy hodet under. Nå skal vi gjøre oss mentalt klar for neste freeze. Så kommer det på løpende bånd: froske-freeze, enhånds-freeze, albue-freeze, baby-freeze og boy-freeze.
Noen står litt usikre og lurer på om de kan klare det.
– Kan alle her slå hjul, spør han og ber dem gjøre det. Så demonstrerer han hvordan de skal slå et halvt hjul med én hånd.
– Dere er helt utrolig bra, skryter Daniel og legger til: Det betyr at jeg må gjøre det enda vanskeligere for dere. Neida, jeg bare tuller, ler han.

Stor etterspørsel

Turneen med Norr – da gudene breaket startet 17. august. 26 steder har allerede bestilt workshops, forteller Grethe Henden fra Riksteatret. Vi har alltid hatt workshops, og lager tilbud på forskjellige nivå. Men disse workshopene har vært ekstra populære, sier hun.

Eksplosiv avslutning

Workshopen går mot slutten. Alle står i en ring og Daniel inviterer hver og en til enkeltvis ådanse inn i ringen og gjøre noen moves og så peke ut neste som skal inn i ringen. Han setter på musikken som dundrer gjennom rommet. Det begynner forsiktig, men etter hvert blir alle tøffere og trør til. – Er det noen som angrer på at de turde å danse alene? Det tror jeg ikke, sier Daniel – og avslutter workshopen med en forrykende seanse som sender sjokkbølger gjennom lokalet og får oss til å holde pusten. Utrolig!
– Har dere lyst å begynne og breake, spør han anpusten etterpå. JAAA!