Sult som film, tegneserie og teater

Når Riksteatret lager teater av Sult av Knut Hamsun, viser Cinemateket i Oslo Henning Carlsens legendariske filmatisering av romanen 10. januar.

Når Riksteatret lager teater av Sult av Knut Hamsun, viser Cinemateket i Oslo Henning Carlsens legendariske filmatisering av romanen 10. januar.

Før filmen inviterer vi til en samtale om hvordan filmen har inspirert regissør Anders T. Andersen og tegneserieskaper Martin Ernstsen i deres arbeid med å lage teater og tegneserie av Hamsuns klassiker. Samtalen ledes av Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen.

OM FILMEN

Å skulle filmatisere Knut Hamsuns glitrende debutroman fra 1890, en bok som i stor utstrekning består av indre monologer, må ha fortonet seg som et ambisiøst, for ikke å si umulig, prosjekt. Men Henning Carlsen har klart å lage en film som på ingen måte lider av å være annenrangs i forhold til boka – faktisk fungerer Sult helt utmerket som film, og ikke bare som en interessant adapsjon.

Mye av dette kan tilskrives Carlsens estetiske grep. Han klarer blant annet med overeksponerte svart/hvitt-bilder å mane fram en tilstand av desperasjon, nød og sult, en teknikk som tidligere ble brukt av Alain Resnais i filmen I fjor i Marienbad. Undervurderes skal heller ikke den svenske skuespilleren Per Oscarsson, som helt mesterlig gjenskaper Hamsuns romankarakter på lerretet. Dette er en liten bragd av en film!

Se facebook-arrangement

Billetter til filmvisningen

Les mer om tegneserieversjonen

Les mer om teaterversjonen