Riksteatrets meny til bygd og by landet rundt

Det er en variert meny Riksteatret og teatersjef Tom Remlov tilbyr publikum i bygd og by det nærmeste året. Morten Strøksnes’ suksessroman Havboka som monolog med Pål Sverre Hagen, Arthur Millers Prisen med Kjetil Bang-Hansen som regissør og noen av landets fremste skuespillere på scenen samt familiemusikalen Trollmannen fra Oz, er bare tre smakebiter fra en rikholdig høst- og vårmeny.

Det er en variert meny Riksteatret og teatersjef Tom Remlov tilbyr publikum i bygd og by det nærmeste året. Morten Strøksnes’ suksessroman Havboka som monolog med Pål Sverre Hagen, Arthur Millers Prisen med Kjetil Bang-Hansen som regissør og noen av landets fremste skuespillere på scenen samt familiemusikalen Trollmannen fra Oz, er bare tre smakebiter fra en rikholdig høst- og vårmeny.

Regissøren Ole Anders Tandberg, som i fjor sto bak Riksteatrets teaterversjon av Karl Ove Knausgårds Min kamp, vender tilbake til Riksteatret for å skape en teaterversjon av Morten Strøksnes’ kritikerroste roman Havboka. Forestillingen blir skapt i tett samarbeid med Pål Sverre Hagen, som i dag må regnes som en av de fremste norske skuespilleren i sin generasjon. Syv år etter at Hagen var med på en av Riksteatrets største suksesser, Lang dags ferd mot natt, skal han altså igjen besøke publikum over hele landet.

Arthur Miller er en av USAs mest innflytelsesrike og populære dramatikere. Miller, kanskje mest kjent for En handelsreisendes død, står dessuten tydelig i tradisjonen etter Ibsen, og har derfor en særlig appell til oss her i landet. I Riksteatrets Prisen står Kim Haugen, Helge Jordal, Iren Reppen og Per Frisch på scenen, mens Kjetil Bang-Hansen sitter i registolen.

Det er gått mange år siden sist Riksteatret satt opp en skikkelig musikal. Nå skal det skje igjen, og valget har falt på en av de virkelig store klassikerne; Trollmannen frå Oz. Det er ingenting som på samme måten samler et publikum på tvers av generasjonene som musikkteatret. Dorothy skal spilles av Mari Lerberg Fossum. Hun har tidligere både spilt i Mamma Mia og Skjønnheten og udyret og er nå aktuell som Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar på Haugesund Teater.

Teatersjef Tom Remlov mener at for Riksteatret, hele landets teater, er det en selvfølgelig oppgave å gi Henrik Ibsens diktning liv der den hører hjemme, nemlig på teatret. Denne sesongen er det Gjengangere som levendegjøres, i Bentein Baardsons regi. Da Ibsen skrev Et dukkehjem fikk han kritikk for at Nora forlot sin ektemann. I Gjengangere viste han hvordan det gikk om en kvinne ikke forlot et dårlig ekteskap. Stykket kan også sees på som en kommentar til dagens debatt om arv og miljø og hvordan vi alle blir som vi er. I Riksteatrets oppsetning spiller Gjertrud Jynge fru Alving, mens Lasse Lindtner spiller Pastor Manders.

Frode Grytten er kjent for sine ærlige og gjenkjennelige fortellinger om vanlige menneskers uvanlige liv. Med Albert & Anne ville han lage en historie om helt vanlig kjærlighet, slik de fleste av oss lever ut. -Det er så utrolig mange kjærlighetshistorier i omløp i dag, men ofte handler de om ulovlig kjærlighet, om umulig kjærlighet, om ung kjærlighet. Jeg var nysgjerrig på å se på hvordan den helt vanlige, hverdagslige kjærligheten ser ut, den de fleste av oss lever i, har Frode Grytten uttalt. På scenen står blant andre Kari Simonsen og musiker Espen Leite.

Stein Torleif Bjellas karakterer og musikk danner grunnlaget for forestillingen Kan nokon gripe inn. Lasse Kolsrud har skrevet manus og har regi. Forestillingen er sett av 21.000 publikummere på Det Norske Teatret, og har fått meget god mottakelse både av presse og publikum. «En aldeles nydelig forestilling» skrev Adresseavisen, og gav terningkast 6, mens Aftenposten mente at forestillingen «Stopper livet ditt i 90 minutter».

Riksteatret setter denne høsten også opp Folk og røvere i Kardemomme by. Regissør Kim Haugen har lovet en teaterforestilling full av energi, humor, dans og masse musikk, hvor det yngste publikum vil få møte en frekk papegøye, en talende kamel og en løve som er glad i melkesjokolade. Og selvsagt Tante Sofie, tre røvere, Tobias i tårnet og alle de andre kjente og kjære karakterene fra Torbjørn Egners velkjente univers. Riksteatret inviterer lokale barn på alle spillestedene til å medvirke i forestillingen, og avholder audition på utvalgte steder i samarbeid med TINE.

-Jeg gleder meg til ny turne med Riksteatret, sier Sven Nordin som igjen er aktuell med suksessforestillingen En mann ved navn Ove. Etter vårens turné med den kritikerroste forestillingen, er det nå resten av landet som skal få glede seg over Sven Nordin, som for øvrig ble nominert til Heddapris for sin tolkning av Ove.

Også Maj Britt Andersen fortsetter sin turné til samtlige av Riksteatrets spillesteder med Pulverheksa og vennene hennes. I pulverskogen skal det store ballet hos Drømmeprinsen gå av stabelen, men alt er ikke som det pleier å være i Pulverskogen. Tyven er blitt sint på Politimannen og vil ikke være tyv lenger. Og Politimannen er sur på Tyven fordi han blir arbeidsledig når ikke Tyven vil være tyv. Ingen av dem vil komme på ball hvis den andre kommer. Og Krokodillen gruer seg til vinteren, så han lurer på om han skal flytte til Afrika. Musikken fra forestillingen vil også bli utgitt på CD i forbindelse med høstens turnestart.

Morten Joachim vokste opp med narkomane foreldre og en narkoman bror. I dag er han en vellykket regissør og dramatiker. Fire begravelser og ett bryllup har altså ingenting med Hugh Grant å gjøre. Dette er fortellingen om livet til Morten Joachim, fremført av Morten Joachim selv. En rørende og overraskende morsom historie som får publikum til å le og gråte.

Riksteatret er hele landets teater og spiller på 73 faste spillesteder over hele Norge.

For ytterligere informasjon eller intervjuavtaler, kontakt oss gjerne.

Kontaktinfo

 • Mette Hægeland Blom

  Informasjonssjef og pressekontakt

  mhb@riksteatret.no
  915 91 105
 • Helge Rekdal

  Informasjonsrådgiver og pressekontakt

  rekdal@riksteatret.no
  984 01 411