Grytten om "helt vanlig kjærlighet"

Frode Grytten åpner porten til hagen når han skal beskrive den livslange kjærligheten. Det skjer i et nytt teaterstykke, som skal vises landet rundt i år.

Frode Grytten åpner porten til hagen når han skal beskrive den livslange kjærligheten. Det skjer i et nytt teaterstykke, som skal vises landet rundt i år.

«Albert & Anna» får urpremiere på Den Nationale Scene i mai i år og skal til høsten ut på turné med Riksteatret.

Grytten sier at han i motsetning til i dagens reality-TV og datingprogram, der det handler om starten på et kjærlighetsforhold, ville skrive et stykke om to som har levd et liv – og som ser tilbake på det de har opplevd sammen.

– Jeg ville lage en historie om helt vanlig kjærlighet, slik de fleste av oss lever ut. Det er så utrolig mange kjærlighetshistorier i omløp i dag, men ofte handler de om ulovlig kjærlighet, om umulig kjærlighet, om ung kjærlighet. Jeg var nysgjerrig på å se på hvordan den helt vanlige, hverdagslige kjærligheten ser ut, den de fleste av oss lever i, sier Grytten til NTB.

I en hage

Handlingen foregår i en hage der årstidene skifter.

– En hage ligner kjærligheten. Det er et arbeid som aldri tar slutt, og dersom du ikke tar arbeidet på alvor, dør både hagen og kjærligheten. Albert og Anna har dyrket hagen, på samme vis som de har dyrket hverandre, med flid og alvor, med kjærlighet og humor, sier Grytten.

I forestillingen treffer publikum igjen den unge Anna og den unge Albert.

– Gjennom to unge skuespillere får en se starten på forholdet, hvordan de traff hverandre, fikk barn. Jeg tror det er noe veldig mange kan kjenne seg igjen i, sier Grytten.

Albert og Anna spilles av Sverre Bentzen og Kari Simonsen. De to som unge spilles av Kristoffer Sagmo Aalberg og Stine Robin Berg Hansen, begge skuespillere ved Den Nationale Scene i Bergen. Espen Leite har skrevet ny musikk til forestillingen, og er også med på scenen.

Regien er ved Hildegun Riise.

– En perle

Regissøren betegner Gryttens stykke som en «liten perle».

– Frode Grytten har skrevet et vakkert og sterkt stykke om et livsløp og samliv på godt og vondt, sier Hildegun Riise.

– Aldrende og tematikk rundt det å eldes, er litt lite synlige i teatret, så jeg gleder meg veldig over at han tar tak i det på en så innsiktsfull og sterk måte, sier Riise.

Hun er fast ansatt som skuespiller på Det Norske Teatret, men debuterte som regissør med Jon Fosses «Morgon og kveld» på Nationaltheatret i 2015. At det ble Fosse er ingen tilfeldighet. Som Fosse er Riise fra Strandebarm, og har spilt i mange av Fosses stykker. Er det noen likheter mellom nynorskforfatterne Fosse og Grytten?

– Det finnes en gjenklang av et landskap og noen temaer som en kan gjenkjenne, men de to har veldig ulike måter å skrive og uttrykke seg på, sier Riise.

Teater i et nytt rom

Frode Grytten ble kjent for teaterpublikum med knallsuksessen «Bikubesong», men den var ikke skrevet for scenen, men var en dramatisering av Odda-forfatterens prisbelønte roman fra 1999. Sin debut som dramatiker fikk Grytten med

«Sånne som oss» på Den Nationale Scene i 2014. Stykket fikk strålende kritikker og var en publikumssuksess.

– Jeg fikk forespørsel om jeg ville skrive mer for Den Nationale Scene, og da skrev jeg veldig fort en 60 sider skisse om Albert og Anna. Så ville de ha den, og jeg skrev nytt, sier Grytten.

Han sier det er en glede å skrive for teater.

– Jeg har jo skrevet romaner og noveller i mange år, men å skrive for teater var som å gå inn i et nytt rom der alt var åpent og fritt, sier forfatteren.

«Anna & Albert» får urpremiere på Den Nationale Scene i Bergen 23. mai, som en del av Festspillene. Forestillingen spilles i Bergen i to uker og skal fra september ut på Riksteaterturné til 48 steder. Etter turneen skal den igjen spilles på Den Nationale Scene.