Gjestespill på Riksteatret i Nydalen: nie teater

Det anerkjente kompaniet NIE Teater (New International Encounter gjør tre gjestespill på Riksteatrets scene i Nydalen i midten av oktober. Minifestivalen består av produksjonene Minnenes museum, Hanna og Heinz og Slutten på alt som var.

Det anerkjente kompaniet NIE Teater (New International Encounter gjør tre gjestespill på Riksteatrets scene i Nydalen i midten av oktober. Minifestivalen består av produksjonene Minnenes museum, Hanna og Heinz og Slutten på alt som var.

NIE Teater, som var på Riksteatret-turné med Hans og Grete høsten 2014, er nå tilbake på Riksteatrets scene i Nydalen.

Minnenes Museum

Tor 15.10.2015 kl 19:00. Kjøp billett

Varighet: 70 minutter

Vi kan ikke helt stole på minnene våre, og allikevel eksisterer det ingen annen virkelighet enn den vi bærer med oss i hukommelsen. Hvert øyeblikk vi lever, får sin betydning takket være fortiden. Nåtid og fremtid ville miste all mening hvis fortiden var visket ut av bevisstheten vår. Mellom oss selv, og ingenting, står vår evne til å minnes.

NiE setter opp sitt eget lille flyktige museumsbygg. Inne i et rom fylt av minner rekonstruerer fem mennesker et liv som er slutt. To brødre, en nabo, en lærer og en kjæreste. Med varme, musikk, og humor forteller de historier om en de har mistet. En bror, en elev, en nabogutt, den første kjærligheten.

Publikum sitter tett sammen inne i det intime lokalet som kan minne om et arkivrom, og opplever skuespillerne og historiene på nært hold. Etter forestillingen åpner skuffene i arkivet seg, og blir til et lite museum, et refleksjonsrom med ulike sanseopplevelser som kan vekke assosiasjoner til eget liv og egne minner.

Hanna & Heinz

Fredag 16.10.2015 kl 19.00. Kjøp billett

Varighet: 50 minutter

Forestillingen er laget med utgangspunkt i historien om Hanna Mothes, en ung norsk kvinne som giftet seg med en tysk soldat under andre verdenskrig.

Etter krigen ble hun  som tusenvis av andre norske kvinner i samme situasjon sent ut av landet med tvang, og fratatt sitt norske statsborgerskap. Med denne sanne historien som bakteppe har NIE laget en forestilling om overlevelse, kjærlighet, tap av identitet og håp, som er fylt av musikk, humor og livskraft.
Hvordan påvirkes menneskets identitet når man ikke kan besøke det geografiske område denne identiteten er knyttet til. Det er også en forestilling om det å kjempe for rettferdighet, og om hvor mye det er verdt å tåle for den ene og store kjærligheten.

Det finnes ingen land i Europa som straffet sine krigsbruder så hardt som Norge. Historien om Hanna og Heinz, er historien om en kvinne som aldri ga opp fordi hun var født i Norge, og derfor mente hun hadde rett til å komme hjem. Det tok nesten 60 år. Hennes store kjærlighet var død, og man kunne reise som man ville uten pass i hele Europa, før hun kunne få tilbake sitt norske pass.

Slutten på alt som var

Lørdag 17.10.2015 kl 18.00. Kjøp billett

Varighet: 70 minutter

I 2005 skapte NIE denne forestillingen om Kindertransportene som fant sted før utbruddet av andre verdenskrig. Dette er en berettelse om hvordan uselviske mennesker prøvde å redde barn i en tid hvor fremtiden sto på spill.

Agata er seks år.
En dag tar faren henne med på jernbanestasjonen.
Hun skal ut på en reise, og hele familien er veldig glad.
Før toget går har Agata en følelse av at hun aldri vil se dem igjen.
Når toget forlater Tyskland har Agata trett av reisen begynt å tygge på navnelappen hun har rundt halsen, slik at den blir helt uleselig. Mens hun sakte tygger på restene av sitt navn og sin adresse forsvinner også mulighetene til å komme hjem igjen.

Med utgangspunkt i sanne historier fra Kindertransportene kaster NIE nytt lys på en av de mørkeste periodene i vårt europeiske kontinents historie.

Om kompaniet NIE

”En lenestol, en gardintrapp, et badekar, en tom billedramme og noen kostymer. Noe fra Babel, noe fra Singer, noe fra sentraleuropeisk cafestemning, noe fra 70- tallets studentteater, barbeinte utøvere fra forrige århundrets Avant garde, musikk fra tidenes morgen. Uløselig tragedie, og historier om menneskeheten som stadig utsettes for nye påkjenninger. NIEs teaterproduksjoner er paneuropeiske, og har samtidig dype lokale røtter. Dette er en teatermodell som det moderne Europa trenger. Et teater hvor publikumskontakten er umiddelbar, og med autentiske tema.” - Nina Vangeli. Hospodarske Noviny. CZ

NIE (New International Encounter) ble grunnlagt i 2001, og kompaniets første forestillinger ble utviklet på et samfunnshus i den lille byen Mseno, nord i Tsjekkia. Med utøvere fra elleve land, vokste kompaniet frem i en tid hvor lavprisselskaper gjorde det mulig å forflytte utøvere rundt i Europa på en økonomisk forsvarlig måte. Forestillingene Mi Lange Reise Heim, Nesten Glemt Fortid og Slutten på Alt som Var har blitt spilt over store deler av verden fra Rømskog til Edinburgh Fringe Festival, Sauda, New York, Moss, Mexico City, Sarpsborg og Seoul. Turnelisten er lang og teller i dag 32 land, og listen over priser for NIEs arbeid er nesten like lang.

Etter de første produksjonene har NIE fortsatt å utvikle forestillinger alene eller i co –produksjon med institusjoner og frie grupper fra inn- og utland. Arbeidet omfatter også stedsspesifikke produksjoner, og produksjoner for barn og unge. NIE definerer seg selv som et turnekompani, hvor forflytningen mellom land, institusjoner og rom utgjør et hovedpremiss for produksjonene. NIE har kontor i Oslo og Cambridge.