Førstereis med Helge Jordal

Kveld etter kveld har Helge Jordal spilt Førstereis for utsolgte hus på Den Nationale Scene i Bergen. Nå reiser han kysten rundt med teaterhistorien om guttehjemsbarnet Martin som rømmer til sjøs.

Kveld etter kveld har Helge Jordal spilt Førstereis for utsolgte hus på Den Nationale Scene i Bergen. Nå reiser han kysten rundt med teaterhistorien om guttehjemsbarnet Martin som rømmer til sjøs.

Vi blir med ham på vakttørner oppe på broen, raggadis i Antwerpen, julefeiring om bord, helt alene på det vidåpne havet og møtet med den vakre Christiana fra Rio de Janeiro som gjør at han aldri blir helt den samme igjen.

Førstereis tar utgangspunkt i den store sjøfartstiden i Norge etter andre verdenskrig. En epoke da redningen for mange unge menn lå i muligheten til å dra til sjøs.

–Helge Jordal og teamet bak Førstereis har truffet en nerve, sier teatersjef Ellen Horn. –Nordmenns interesse for norsk sjømannshistorie er enorm. Vi kjenner alle noen som har vært til sjøs, og mange ønsker nå å lære mer om sjøfolkenes betydning for landet vårt.

Etter premieren skrev pressen:
«En strålende teateropplevelse» Bergens Tidende
«Får deg til å tro at du er et helt annet sted.» Dagbladet
«En scenisk kraftprøve som imponerer» Bergensavisen (terningkast 5)

Vandreutstillingen Førstereis vil følge Riksteatrets turné, og kan oppleves i kulturhusets foajé. Hvalfangstmuseet i Vestfold har mottatt nær hundre beretninger fra tidligere sjøfolk, hvor de selv forteller om hvordan de opplevde sin første tur til sjøs. Utstillingen har hovedfokus på arbeidsoppgaver de unge førstereisguttene ble satt til, ofte som bysse- eller messegutt med lange og travle arbeidsdager. Overgangen fra livet hjemme hos mor og far ble nok brå for noen, mens andre var godt vant med å stå tidlig opp og være i jobb.

Nypremiere i Oslo, Nydalen 16. oktober. Turnépremiere i Vadsø 21. oktober.
Turneen med Riksteatret skal på besøk til 22 steder.

Med Helge Jordal. Av Morten Lorentzen. Regissør: Lasse Kolsrud. Scenograf: Carle Lange. Lysdesigner: Morten Reinan. Lyddesigner: Espen Beranek Holm. Produsert av Den Nationale Scene. På turné med Riksteatret.

For mer informasjon eller presseavtaler, kontakt oss gjerne:

Førstereis

Twitter

Følg oss på @riksteatret

Kontaktinfo

 • Mette Hægeland Blom

  Informasjonssjef og pressekontakt

  mhb@riksteatret.no
  915 91 105
 • Helge Rekdal

  Informasjonsrådgiver og pressekontakt

  rekdal@riksteatret.no
  984 01 411