CODA Oslo International Dance Festival 2015

Er du glad i eller nysgjerrig på dans? 14.-25. oktober går CODA-festivalen av stabelen i Oslo. Festivalen presenterer 20 ulike produksjoner, 40 forestillinger, workshops, seminarer, klubb, stunt og impro fordelt på 20 arenaer. Foruten norske utøvere medvirker kunstnere fra over 20 forskjellige land i årets festival.

Er du glad i eller nysgjerrig på dans? 14.-25. oktober går CODA-festivalen av stabelen i Oslo. Festivalen presenterer 20 ulike produksjoner, 40 forestillinger, workshops, seminarer, klubb, stunt og impro fordelt på 20 arenaer. Foruten norske utøvere medvirker kunstnere fra over 20 forskjellige land i årets festival.

Som samarbeidspartner med CODA har Riksteatret et gjestespill med Duda Paivas Blind i Nydalen. Riksteatret er også medprodusenter på Double Bill'en MAN | Woman.

BLIND

Duda Paiva (BR/NL) i samarbeid med Figurteatret i Nordland (NO)

Torsdag 22. okt kl 18.00: Riksteatret i Nydalen. Kjøp billetter

Dikteren Heinrich von Kleist ga på begynnelsen av 1800-tallet dansere og skuespillere det ikoniske råd å gå til dukketeatret for å lære hvordan man skulle lage stor bevegelseskunst. Nå er sjansen her! Den brasilianske danseren og dukkekunstneren Duda Paiva er i Oslo.

Duda er spesielt kjent for sine soloforestillinger, hvor han kombinerer nettopp dans og dukker. Hans forestillinger er virtuose og estetisk vakre, fulle av lun ironi og også provoserende i sin tematikk.

I BLIND benytter Duda energisk og direkte interaksjon med publikum, dans, musikk, figurteater og projeksjoner til å bygge et portrett av en kunstner og hans arbeid. Handlingen er dels selvbiografisk, dels universell. Duda eller hvermannsen utforsker sine drifter, sitt håp, sin frykt og sine feil på sin søken etter en meningsfull plass i felleskapet.

BLIND er en co-produksjon med Figurteatret i Nordland. Figurteatret ligger i Stamsund i Lofoten og er et internasjonalt produksjonssenter for figurteater.

Konsept: Duda Paiva, Nancy Black
Utøver: Duda Paiva
Regi: Nancy Black
Multimedia/teknikk: Hans C Boer, Mark Verhoef, Wilco Alkema
Co-produksjon: Figurteatret i Nordland NO, Festival Mondial de Théâtre des Marionnettes FR, Black Hole Theatre AUS, Korzo NL, Laswerk/DudaPaiva Company.

Varighet: 70 minutter

MAN | WOMAN (DOUBLE BILL) - Urpremiere

Sølvi Edvardsen (NO) og Daniel Proietto (AR/NO)

Fredag 23. oktober kl 18.00: Den Norske Opera og Ballet. Kjøp billetter

Lørdag 24. oktober kl 15.00: Den Norske Opera og Ballet. Kjøp billetter

MAN
Sølvi Edvardsen (NO)

Sølvi Edvardsen har helt siden unge år hatt en spesiell interesse for klassisk indisk dans. Gjennom sine 35 år som en av Norges mest anerkjente koreografer, har hun også lagt for dagen en interesse for enkeltmennesket.

I Man gjør hun et dypdykk i en bestemt dansekunstner, indiske Sudesh Adhana.

Koreograf og danser har utfordret hverandre underveis i arbeidet med å finne et bredt spekter av uttrykk, både humoristisk og alvorlig, når de tar for seg livets kompleksitet, enkeltmenneskets kamp for å oppnå indre balanse – og det å være tokulturell.

Sølvi Edvardsen ble, som første koreograf, tildelt Kritikerprisen for Kimen i 1984, skapt for Collage Dansekompani. Hun har også koreografert for Nasjonalballetten, Carte Blanche og Oslo Danseensemble, for Festspillene i Bergen og åpningen av Oslo Lufthavn Gardermoen, for å nevne bare noe fra hennes lange merittliste.

Sudesh Adhana har studert indiske danseformer i sitt hjemland, og senere er han utdannet i samtidsdans ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han ble nylig tildelt den indiske National Film Awards for beste koreografi 2015.

PAUSE 20 MINUTTER

WOMAN
Daniel Proietto (AR/NO)

Virginia Woolfs essay “A Room of One’s Own” har inspirert koreograf og danser Daniel Proietto i arbeidet med Woman. Hva om Shakespeare hadde en søster som var like begavet som ham? Hun ville tatt livet av seg, foreslår Virginia Woolf, som selv valgte å ta sitt eget liv elleve år etter at hun skrev om Shakespeares fiktive søster Judith. I tråd med 1600-tallets forventninger til kvinner forblir Judith et uforløst geni, i motsetning til broren William.

I soloen trekker Proietto paralleller mellom fortellingen om Judith og Woolfs eget liv, med referanser til hennes oppvekst: Brødrene fikk skolegang, mens hun følte seg som en fange i hjemmet.

Argentinske Daniel Proietto har turnert i mer enn 30 land - både som danser, koreograf og pedagog, og han har vunnet en rekke internasjonale priser. Siden 2005 har han arbeidet tett med winter guests og Alan Lucien Øyen. Han har også gjort seg sterkt gjeldende som danser i Nasjonalballetten og som koreograf med soloen Cygne.

MAN
Koreografi og regi: Sølvi Edvardsen
Musikk: Kim Sølve med Swarms
Lysdesign: Paul Vidar Ramon Sævarang
Danser: Sudesh Adhana

Varighet 45 minutter

Presenteres av CODA festivalen i samarbeid med Riksteatret og den Norske Opera & Ballett.

Støttet av Kulturrådet, Fond for utøvende kunstnere og Fond for lyd og bilde.

WOMAN

Konsept og koreograf:i Daniel Proietto
Fremført av Kristin Hjort Inao, Yvonne Øyen, Kate Pendry
Musikk: Olga Wojciechowska
Tekst: Virginia Woolf, Kate Pendry
Kostymer: Stine Sjøgren
Set design: Leiko Fuseya
Lysdesign: Martin Flack
Produsent: Grethe Henden
Utvikling av bevegelsesmateriale med Kristin Hjort Inao, Pia Elton Hammer

Varighet 25 minutter

Presenteres av CODA festivalen i samarbeid med Riksteatret og den Norske Opera & Ballett.

Støttet av Fond for lyd og bilde.

Produsert av Riksteatret/Daniel Proietto.