- Dette hadde ikke egoet mitt klart for 15 år siden

Kim Haugen og Henrik Mestad skal begge spille konsul Bernick i «Samfunnets støtter» på Riksteatret.

Kim Haugen og Henrik Mestad skal begge spille konsul Bernick i «Samfunnets støtter» på Riksteatret.

Sammen med Kim Haugen har Henrik Mestad de siste ukene øvd inn hovedrollen i Ibsens «Samfunnets støtter» som skal ut på turné med Riksteatret til høsten.

- Jeg har aldri vært gjennom en hel prøveperiode der jeg både har hatt mulighet til å prøve ut karakteren på scene og også se en annen gjøre de forskjellige valgene til den samme rollen. Det er en visualisering som er veldig interessant, og som har vært veldig morsom, sier Kim Haugen til NTB.

Mestad ut først

- Det er veldig sterkt. Kim er en veldig god, veldig erfaren teaterskuespiller som har et annet sinn en meg. Det er kjempeinteressant. Egoet mitt hadde ikke klart det for 15 år siden. Da hadde jeg fått nerver og prestasjonsangst. Nå er Kim og jeg forbi det, sier Henrik Mestad.

Han er den første som skal ut på turné med Ibsens konsul. Premieren er 11. september. Fra 25. oktober overtar Kim Haugen.

- Jeg tror det kan tilføre noe nytt at vi er to som studerer inn rollen samtidig. Kim vil gjøre ting annerledes enn jeg noen gang hadde kommet på. Han er en veldig sterk skuespiller som fôrer meg på en helt annen måte enn instruktøren kan. Jeg tror det vil gi et nytt lite trinn på utviklingsstigen min, sier Mestad.

Skal ikke bli likt

- Uansett hvilken skuespiller du ville ha hatt denne type samarbeid med, ville det aldri bli likt. Det er ikke poenget heller, sier Haugen.

Det eneste minuset de to ser med samarbeidet er at de får kortere tid hver på gulvet med ensemblet enn dersom de hadde hatt rollen alene.

- Det er jo en utfordring med en kortere prøvetid på hver av oss, derfor jobber vi veldig tett, sier Kim Haugen.

Å ha to ulike konsultolkere kan også bety en vitalisering for resten av ensemblet.

- Det fører til at resten av ensemblet må være veldig lydhøre. Lytting er så viktig og den blir skjerpet av dette, sier Mestad.

Fornyer av klassikerne

Det handler om kjærlighetssvik, løgn og hemmeligheter, om ære og om slue forretninger. Remlov har hentet inn den danske regissøren Peter Langdal til å sette det hele i scene. Han er kjent som en fornyer av klassikerne.

Forestillingen skal også spilles under Ibsen-festivalen på Nationaltheatret høsten 2016. Kanskje kan vi da få se begge de to konsuler i samme forestilling.

- Vi har lekt litt med tanken på at vi en gang skal bytte litt på rollen i samme forestilling. Det er jo fire akter, så kanskje kan vi gjøre to hver på Nationaltheatret. Det kunne ha vært gøy å leke litt med det, sier Mestad.