Dødsdansen

Av August Strindberg. Et gjestespill fra Den Nationale Scene under teaterfestivalen Heddadagene

Ragnhild Gudbrandsen (Alice) og Stig Amdam (Edgar) er gnistrende gode i all sin infame iver etter å såre hverandre

Nådeløs, men også humoristisk fortelling om ekteskapet.

På en øy har kaptein Edgar og den tidligere skuespillerinnen Alice blitt hverandres fangevoktere. Isolert fra omverden og bitre på fremtidsdrømmer som aldri ble realisert, lever de i et ekteskap frosset til bunnen. Når Kurt, en slektning og gammel venn, kommer på̊ besøk, brytes stillstanden og 25 år med bitterhet kommer for dagen. En storm blåser opp. Dødsdansen kan begynne.

I «Dødsdansen» inviteres vi inn i et rom hvor mennesket skildres gjennom Strindbergs nådeløse, men også humoristiske fortelling om ekteskapet. Den evige kampen, den evige dansen, som sannsynligvis har pågått så lenge mennesket har eksistert. Men så lenge en fortsetter å kjempe og slåss, og ikke minst danse – så er det kanskje håp?

August Strindberg (1849-1912) regnes som en av de største svenske forfatterne. I fire tiår var han en dominerende skikkelse i det litterære Sverige. Strindberg «Dødsdansen» kan sees på som en stamfar til andre moderne ekteskapsdramaer, slik som Eugene O’Neills «Lang dags ferd mot natt», Edward Albees «Hvem er redd for Virginia Woolf?». Ingmar Bergmans «Scener fra et ekteskap» og Lars Noréns familiedramaer.

I Den Nationale Scene sin versjon av «Dødsdansen» spiller Stig Amdam og Ragnhild Gudbrandsen ekteparet, og Pål Rønning er gjesten som rører opp grumset i samlivsgryten.

Forestillingslengde: 1 time 40 minutter (ingen pause).

Produsert av Den Nationale Scene

HEDDADAGENE JUNI 2024

"Dødsdansen" er et gjestespill fra Den Nationale Scene i Bergen og er en del av teaterfestivalen Heddadagene som går av stabelen 10. - 16. juni 2024.

 

Heddadagene er hele Norges teaterfestival, og samler et bredt spekter av scenekunst fra hele landet til seks dager med forestillinger og arrangementer i Oslo.

 

www.heddadagene.no

KJØP BILLETT TIL: Dødsdansen

På scenen

 • Stig Amdam

  Stig Amdam

  Skuespiller

 • Ragnhild Gudbrandsen

  Ragnhild Gudbrandsen

  Skuespiller

 • Pål Rønning

  Pål Rønning

  Skuespiller

Kunstnerisk team

 • Kim Bjarke

  Kim Bjarke

  Regissør

 • Milja Salovaara

  Milja Salovaara

  Scenograf

 • Bikset Lillian

  Bikset Lillian

  Dramaturg