Liv Ullmann og mye kjærlighet på Riksteatret

Et åpenhjertig møte med Liv Ullmann på scenen, kjærlighet i ulike former, og helt nye teaterversjoner av Knut Hamsuns Sult og Zeshan Shakars Tante Ulrikkes vei står på programmet når Riksteatret besøker kulturhus over hele landet kommende sesong.

Et åpenhjertig møte med Liv Ullmann på scenen, kjærlighet i ulike former, og helt nye teaterversjoner av Knut Hamsuns Sult og Zeshan Shakars Tante Ulrikkes vei står på programmet når Riksteatret besøker kulturhus over hele landet kommende sesong.

Liv Ullmann er en av våre aller største stjerner og med "LIV" skal publikum over hele landet få møte henne der de selv bor. "LIV" blir et møte med den unge skuespillerinnen, med Hollywood-stjernen og med den modne regissøren og menneskerettsaktivisten.

William Shakespeares kjærlighetshistorie fra slutten av 1500-tallet, Romeo og Julie har vært inspirasjon for nesten alle historier vi kjenner om ung og umulig kjærlighet i TV, film, bøker og teater. Nå går Riksteatret og Nationaltheatret sammen om å spille originalhistorien med et stort ensemble bestående blant andre av Hanna-Maria Grønneberg, Herbert Nordrum, Anne Krigsvoll, Petronella Barker, Eindride Eidsvold. Regi er ved Sigrid Strøm Reibo og musiker er Sjur Miljeteig.

Også den voksne kjærligheten er tema på Riksteatrets sesongrepertoar. Den lille romanen Svar på brev frå Helga av Bergsveinn Birgisson vant den islandske bokhandlerprisen i 2010 og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2012. Boken har vært dramatisert for teater i flere land og en film er på vei. Nå blir det teater i Norge med folkekjære Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen på scenen.

Gørild Mauseth er en av landets mest uredde og fargerike skuespillere, og sist hun gjestet Riksteatret var i tittelrollen i Anna Karenina – kjærlighetshistorien som også handler om moren som blir nektet samvær med barnet sitt. Når Gørild nå er tilbake, er det i en aktuell forestilling basert på sanne historier fra dagens Norge, der temaet er det samme. Det handler om mammaer og pappaer som ikke får være sammen med barna sine så mye som de ønsker, og i Til barnets beste skal både barna og de voksne få komme til orde.

Sult utkom første gang i 1890, og skulle bli Knut Hamsuns gjennombruddsroman og et verk som samtidig innebar noe nytt i norsk litteratur. Hamsun skildrer både den fysiske sult og den psykiske pine hos den navnløse hovedpersonen, og hans innbitte kamp for å bevare en viss verdighet. Anders T. Andersen står for dramatisering og regi, og skal lage en teateroppsetning med mye bruk av bilder, video og musikk – med blant andre skuespiller Preben Hodneland og musiker Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars på scenen.

Det Norske Teatret setter denne høsten opp sceneversjonen av Zeshan Shakars kritikerroste bok, Tante Ulrikkes vei og Riksteatret tar forestillingen på turné til våren. Tante Ulrikkes vei handler om to unge gutter fra en av Oslos drabantbyer, og deres kamp for å komme seg opp og frem og få et bedre liv. En historie om kjærlighet og ungdomsliv fra en drabantby i Oslo har blitt til en historie som angår alle, uansett hvor i landet en bor.

Riksteatrets yngste publikum får også mye å glede seg over kommende sesong. Jungelboken, som er en samproduksjon med Teater Innlandet, er blitt en ny forrykende showversjon hvor sang og musikk preger forestillingen. Musikalen er skrevet av Wayne McKnight og Arne Lindtner Næss og musikken er komponert av Svein Gundersen. Denne versjonen av Jungelboken har vært oppført flere ganger tidligere med stor suksess.

Vaffelhjarte handler om de to barna Trille og Lena i den lille bygda Knert-Mathilde. I Riksteatrets store familieforestilling følger vi de to oppfinnsomme barna gjennom liv og vaffelrøre ett helt år. De finner på masse moro, gjør rampestreker og har hemmeligheter sammen. Forfatteren, Maria Parr, er blitt sammenliknet med Astrid Lindgren, og Vaffelhjarte hadde i sin tid suksess som TV-serie. Musikken i forestillingen er skrevet av Odd Nordstoga.

Oslo-Filharmonien fyller 100 år og sammen med Riksteatret ønsker orkesteret å markere jubileet med en familieforestilling som kan oppleves over hele landet, Klara, villsvinet og den lille musikkfabrikken. Forestillingen inneholder selvsagt mye musikk, både klassisk og nyskrevet, men sammen med filmskaperne Animando og teaterkompaniet Wakka Wakka blir det også et visuelt univers.

Ellers vil de stedene som ennå ikke har hatt besøk av Bukkene Bruse lager rumpebrann, få besøk i høst.

Bilder kan lastes ned her

Kontaktinfo

  • Mette Hægeland Blom

    Informasjonssjef og pressekontakt

    mhb@riksteatret.no
    915 91 105
  • Helge Rekdal

    Informasjonsrådgiver og pressekontakt

    rekdal@riksteatret.no
    984 01 411