Derfor er de så lidenskapelig opptatt av fotball

Riksteatret er på turné med Helt hekta!. Vi har spurt noen kulturpersonligheter om hva deres lidenskap betyr for dem.

Riksteatret er på turné med Helt hekta!. Vi har spurt noen kulturpersonligheter om hva deres lidenskap betyr for dem.

- Selve spillet fascinerer nok mange, men fotballen har også et veldig stort univers rundt seg, venner og sosialt samvær på stadion eller på puben eller i stua, identitetsbygger helt fra barndommen av med at man kanskje «arver» et lag fra en av foreldrene, spiller selv. Og jo mer man vet om historien til lagene og spillerne, jo mer følger man skjebner der ute, i tillegg til et spill.

Ane Dahl Torp, skuespiller/trener i «Heimebane» og Vålerenga-supporter

- Fotball handler om de magiske øyeblikkene. Det er dem du husker. Du kan se haugevis av kamper for å få oppleve akkurat det øyeblikket der fotball blir opphøyet til noe mer, til noe som virkelig går opp – som matematikk, fysikk eller musikk. Et øyeblikk der du plutselig får glimt av hvor lekkert fotball kan være og hvor langt i leken et menneske med ball kan komme. Det handler også om identitet - om hvem du er og hvor du kommer fra.

Anders Baasmo Christensen, skuespiller og HamKam-supporter

- Det beste med fotball er at du kan outsource din egen lykke og skjebne til noen andre... Deler av din egen lykke og mest trolig skuffelse er i hendene på 11 unge menn med lav utdanning. Det er nok ansvar som hviler på meg, resten er opp til laget.

Bård Tufte Johansen, NRK-programleder/komiker og Odd-supporter

- Fotball er så enkelt at man forstår det som lite barn, vokser opp med det i et fellesskap – både geografisk, kulturelt og i en gitt tidsperiode – og gradvis opparbeider man seg en egen fotballhistorie. Hva slags fotball man liker, om man vektlegger det taktiske, det tekniske, det halseløse med hjertet utpå drakta, om man er særlig svak for arbeidshesten eller den bittelille pasningsleggeren på midtbanen, den brutale midtstopperen eller den store lagspilleren. Denne historien kan vise seg å være forbløffende felles med mennesker man ellers ikke ville hatt særlig lange samtaler med. Den kan vise fram grunnleggende ulikheter mellom mennesker som ellers er veldig glade i hverandre. Og den kan være et absolutt signal om hva slags type menn man aldri skal vurdere å innlede forhold til.

Cathrine Sandnes, redaksjonssjef i Gyldendal/ga i 2002 ut bok om VM i fotball– har ikke favorittlag («Jeg liker å se fotball. Punktum»)

- Fotball har noe magisk ingen andre idretter har. En kamp kan ende 0-0, og kan likevel være intenst spennende å se på fordi midtbanen har sin egen metafysikk – det kan være en finte, en pasning, en bevegelse som gjør kampen interessant i tillegg til resultatet. Spillet har så mange fasetter, det er alle idretters sjakk. For meg er fotball en vesentlig del av livet mitt. Jeg har spilt fotball hele livet. Det handler også i stor grad om identitet. Ved å holde med Viking knyttes jeg til stedet jeg kommer fra, og det har ikke blitt mindre viktig etter at jeg flyttet fra Stavanger til Oslo.

Aslak Sira Myhre, nasjonalbibliotekar og Viking-supporter

-Fotball handler først og fremst om følelser. Det er ingen glede som er så stor eller sorg som er så dyp som når fotballaget ditt vinner eller taper. For meg som holder med Viking er det jo mye smerte, men desto større ekstase når laget mitt vinner. Selvfølgelig handler det også om tilhørighet. Det handler ikke om at du støtter det fotballaget som er best, men om identitet og stedet du kommer fra. Det er ganske rart, men gjennom livet kan du kan skifte jobb, skifte politisk parti, skille deg, skifte nyrer og hjerte, men du skifter ikke fotballag.

Mimir Kristjansson, journalist/samfunnsdebattant/politiker (Rødts ordførerkandidat i Stavanger) og Viking-supporter

- Det er noe rart med fotball. Du bytter kanskje partner i løpet av livet, men ikke fotballag. Hva som er blitt fotballaget ditt, har ofte forgreininger langt tilbake i livet. Fotball er mye mer enn selve kampen. Det handler om følelser, om kjærlighet til byen og menneskene rundt deg. For meg handler det om fotball hver dag. Jeg sjekker nettstedet til Rosenborg, rbk.no, før jeg sjekker nyhetene om morgen.

Ole Christian Gullvåg – skuespiller (mannen bak «Helt hekta!») og Rosenborg-supporter.

Les om forestillingen Helt Hekta! - på turné med Riksteatret våren 2019.