Sult

Av Knut Hamsun

Usentimentalt og røft

En forestilling som gjør inntrykk

En fet og frodig forestilling. (...) et stykke som påkaller alle emosjoner, til og med latteren

Få bøker har betydd så mye for så mange som Sult. Nå blir Hamsuns klassiker teater!

Avlysning

 Vårens gjenværende turnéforestillinger på Riksteatret avlyses.

 

Mer informasjon

Historien om den unge, fattige og sultne forfatteren i Kristiania - "denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den" - fascinerer stadig nye lesere, 130 år etter at den kom ut for første gang.

Anders T. Andersen er regissør for Riksteatrets teaterversjon av Sult. Han kommer rett fra arbeidet med Bowie-musikalen Lazarus på Det Norske Teatret. Også denne gangen lager han en forestilling med mye bruk av bilder, video og musikk – med blant andre skuespiller Preben Hodneland/Petter Vermeli og musiker Tuva Syvertsen fra Valkyrien på scenen.

Sult utkom første gang i 1890. Det skulle bli Knut Hamsuns gjennombruddsroman og et verk som samtidig innebar noe nytt i norsk litteratur. Hamsun skildrer både fysisk sult og psykisk pine hos den navnløse hovedpersonen på en måte som gjør at leseren vanskelig glemmer ham. Sult er en klassiker i litteraturhistorien som har bevart sin fascinasjonskraft også i dag.

Sult er en bok som jeg kommer tilbake til, igjen og igjen. Denne ubøyelige, nådeløse, perverse, komiske og usammenhengende undersøkelsen av en enslig karakters tilstand er så radikal at den fremdeles tar pusten fra meg.

–Hvem har ikke kjent på følelsen av å ikke høre helt til, eller være oversett av andre? Med Sult har jeg lyst til å vise at det er menneskelig å føle seg utenfor, sier Anders T. Andersen. Han står også bak en rekke vellykkede dramatiseringer av romaner for teater som Roy Jacobsens De usynlige, Karl Ove Knausgårds Om våren og Geir Gulliksens Historie om et ekteskap. Andersen stod også bak filmatiseringen av Berlinerpoplene for NRK og er aktuell med spillefilmen Fuglane basert på Tarjei Vesaas’ roman høsten 2019.

Av Knut Hamsun. Dramatisert av Anders T. Andersen.

Forestillingslengde: 1 time 40 minutter (ingen pause).

Premiere: Oslo / Nydalen 9. jan 2020

Turnépremiere: Stjørdal 15. jan 2020

Produsert av Riksteatret

Opplev mer

Sulten på Sult: Gratis intro før forestilling

Få bøker har betydd så mye for så mange som Knut Hamsuns gjennombruddsroman "Sult", som utkom i 1890. Hva var nytt ved romanen, og hvorfor er den av så mange blitt omtalt som en av de beste bøkene som noen gang er skrevet?

Velkommen til gratis introduksjon på kulturhuset ved Riksteatrets dramaturg Tine Thomassen.

Introduksjonen varer i 15 minutter og starter 30 minutter før forestillingen starter.

NB! Gjelder kun utvalgte steder.

Se hvor det er intro

Sults vei til teaterscenen

-Det var i den tid jeg gikk omkring og sultet i Kristiania, denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den ...

Få bøker har en mer kjent åpningssetning enn Knut Hamsuns gjennombruddsroman Sult. Boka om den unge, fattige og sultne forfatteren i Kristiania fascinerer stadig nye lesere, 130 år etter at den kom ut. Når Sult nå blir teater, skjer det i regi av Anders T. Andersen, som allerede har dramatisert e...
Les hele artikkelen..

Litteraturhuset 7. januar kl 19:30: "Sult" etter mening

Se video eller hør podkast fra arrangementet på Litteraturhuset med Finn Skårderud, Linn Ullmann og Peder Kjøs.

Knut Hamsuns "Sult" er kanskje en av de beste romanene som er skrevet. Men denne sulten som driver hovedpersonen – hva betyr den i vår tid? Nå blir "Sult" teater for hele landet, og i den anledning samlet vi psykiater Finn Skårderud, forfatter Linn Ullmann og psykolog Peder Kjøs til en samtale om...
Les mer

Sult som film, tegneserie og teater

Når Riksteatret lager teater av Sult av Knut Hamsun, viser Cinemateket i Oslo Henning Carlsens legendariske filmatisering av romanen 10. januar.

Før filmen inviterer vi til en samtale om hvordan filmen har inspirert regissør Anders T. Andersen og tegneserieskaper Martin Ernstsen i deres arbeid med å lage teater og tegneserie av Hamsuns klassiker. Samtalen ledes av Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen. OM FILMEN Å skulle filmatisere...
Les hele teksten..

Medvirkende

På scenen

Julia Bache-Wiig

Julia Bache-Wiig

Skuespiller

Sverre Bentzen

Sverre Bentzen

Skuespiller

Preben Hodneland (Alternerer med Petter Vermeli)

Preben Hodneland (Alternerer Med Petter Vermeli)

Skuespiller

Jørgen Wiig Salvesen

Jørgen Wiig Salvesen

Skuespiller

Tuva Syvertsen

Tuva Syvertsen

Musiker og sanger

Petter Vermeli (alternerer med Preben Hodneland)

Petter Vermeli (Alternerer Med Preben Hodneland)

Skuespiller

Kunstnerisk team

Emnet Kebreab

Emnet Kebreab

Produsent

Dagny Drage Kleiva

Dagny Drage Kleiva

Scenograf

Mette Jacobsen

Mette Jacobsen

Kostymedesigner

Kenneth Karlstad

Kenneth Karlstad

Videodesigner

Anders T. Andersen

Anders T. Andersen

Regissør

Øystein Heitmann

Øystein Heitmann

Lysdesigner

Tuva Syvertsen

Tuva Syvertsen

Komponist

Erik Hedin

Erik Hedin

Lyddesigner