Uår av Terje Vigen

Av Lisa Lie.

Et innbilt matprogram fra en grotte på den ytterste Nøgne Ø, på kanten av en verden som kanskje har gått under og rommer alle tiders uår. (Sitat: Lisa Lie).

Når forfatter og regissør Lisa Lie benytter Terje Vigen som utgangspunkt for sin forestilling, kan man forvente et selvstendig kunstnerisk verk, der menneskets forfall og kamp for å overleve skildres i et grenseløst, assosiativt univers – på randen til den totale undergang.

I Uår av Terje Vigen møter vi en som kan være Terje Vigen, en Hummer og en Sjøheks. På den ytterste Nøgne Ø er det ikke klart om krigen er over, om verden har gått under  eller om den holder på å gjøre det. I en verden hjemsøkt av sult og sykdom gjøres mennesket til dyr. Det handler om overlevelse, mentalt og kroppslig, i kampen mot hverandre og naturen.

I Uår av Terje Vigen parafraseres Henrik Ibsens episke dikt Terje Vigen (1861). I Ibsens dikt er historien lagt til Napoleonskrigene, da det er kornblokade og hungersnød i landet. Diktet skildrer hvordan Terje Vigen ror til Danmark for å få tak i mat til familien, samt de tragediene han møter på veien.

Lisa Lie er kjent for å skape selvstendige universer, med helt egne spilleregler. Referansene til det virkelige liv, eventyr og den klassiske kulturarven sammenblandes med en særlig ekspressiv form og en god dose humor.

Hva skjer med oss i selvpåført undergang? I tråd med husmorsbladet URD som under andre verdenskrig spurte: Kan vi spise mose? Spør vi: Kan vi spise olje, og kan dette skylle bort smaken av barkebrød og menneskekjøtt?
(Sitat: Lisa Lie)

Forestillingen spilles på Riksteatret i Nydalen som en del av teaterfestivalen Heddadagene 2018. Gjestespillet er fra Trøndelag teater og Nordland teater.

 

Uår av Terje Vigen

Spilletid: 90 min. (inkludert pause)

Teaterfestival i Oslo: Heddadagene 2018

Fra fredag 8. til søndag 17. juni kan du se mer enn 40 teaterforestillinger på åtte ulike teatre i Oslo.

Heddadagene er en teaterfestival som samler teaterforestillinger fra hele Norge til Oslo. Festivalen avsluttes med utdeling av Heddaprisen, som er teater-Norges svar på Tony Awards. Under Heddadagene kan du fråtse i høykvalitets teaterkunst, delta på publikumsarrangementer og nyte festivallivets gleder sammen med andre som er glad i teater.

Se hele programmet for Heddadagene 2018.

På Riksteatret i Nydalen kan du oppleve fire av de 40 teaterforestillingene som gjester festivalen.

Heddadagene er åpen for alle. Håper vi sees!

Medvirkende

På scenen

Kenneth Homstad

Skuespiller

Martin Lervik

Skuespiller

Lisa Lie

Skuespiller

Kunstnerisk team

Lisa Lie

Regissør

Maja Nilsen

Scenograf, Kostymedesigner

Steffen Telstad

Lysdesigner

Øyvind Mæland

Komponist

Elin Amundsen

Dramaturg