Bartleby

Et gjestespill fra Trøndelag Teater under Heddadagene 2022.

Modig, stilbevisst og vakker

ei heilstøypt oppsetjing til både å undre seg over og å bli fascinert av

Finstemt og samstemt spill

"Jeg foretrekker å la være". Denne lavmælte, men insisterende setningen har kontoristen Bartleby som gjentakende svar på sjefens oppfordringer om å utføre arbeidsoppgavene han er satt til. Spørsmålet er hvorfor.

Oppdragsmengden øker, og en advokat på Wall Street ser seg nødt til å ansette en ekstra kopist. Valget faller på Bartleby, en tilsynelatende pålitelig og hardtarbeidende funksjonær. Ansettelsen virker lovende — Bartleby viser seg først ytterst effektiv. Inntil han en dag utbryter de etter hvert så berømmelige ordene: "Jeg foretrekker å la være". 

Den stillferdige Bartleby regnes som en av litteraturhistoriens mest gåtefulle skikkelser. Fortellingen gir oss aldri svar på hvorfor Bartleby høflig og konsekvent avviser kravene og forventningene omgivelsene har til ham. Kanskje er det nettopp denne lavmælte motstanden mot konvensjonell logikk som gjør at Bartleby får oss til å undres over hvorfor vi selv ikke litt oftere spør "hvorfor". 

Trøndelag Teaters Bartleby er basert på Herman Melvilles novelle fra 1853, bearbeidet og iscenesettes av Espen Klouman Høiner. Med seg på laget har han scenograf Signe Becker og komponist Camilla Vatne Barratt-Due. Den kunstneriske trioen har tidligere gjort seg bemerket med forestillingen VI, FOLKET. Forestillingen ble kåret til en av årets beste forestillinger i Norsk Shakespearetidsskrift i 2018, og den vant Heddaprisen for "Beste scenetekst" i 2019.

av Herman Melville. Dramatisert av Espen Klouman Høiner.

Forestillingslengde: 1 time 30 minutter (ingen pause).

Produsert av Trøndelag Teater.

Heddadagene juni 2022

Denne forestillingen er en del av teaterfestivalen "Heddadagene" som går av stabelen 10. - 19. juni 2022.

 

Heddadagene er hele Norges teaterfestival, og samler et bredt spekter av scenekunst fra hele landet til ti dager med forestillinger og arrangementer i Oslo.

 

Riksteatret i Nydalen er vertsteater for 3 av produksjonene. 

 

Les mer om Heddafestivalen

KJØP BILLETT TIL: Bartleby

Medvirkende

På scenen

Mira Dyrnes Askelund

Skuespiller

Jon Lockert Rohde

Skuespiller

Isak Holmen Sørensen

Skuespiller

Kunstnerisk team

Espen Klouman Høiner

Regissør

Signe Becker

Lysdesigner/Scenograf/Kostymedesigner

Camilla Vatne Barrat-Due

Komponist/Lyddesigner