Havboka

Av Morten A. Strøksnes. Dramatisert av Ole Anders Tandberg. Med Jan Sælid.

Stor skuespillerkunst

Forrykende (...) rå kraft og poetisk eleganse av Jan Sælid

en underholdende kamp, lekent og oppfinnsomt formidlet

Et fascinerede dykk (...) Jan Sælid har oss på kroken.

Uforglemmelig (...) Hav det lukter svidd av

Storslått (...) Jan Sælid har det hele i sin hule hånd

.. ein draum av ei framsyning, ein draum av den typen det tar lang tid å vakne opp frå.

Stor skuespillerkunst

Alle i Norge har et forhold til havet, og endelig er Morten A. Strøksnes sin prisbelønte "Havboka" blitt teater for hele landet! Skitt fiske.

I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange - et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette?

Det er utgangspunktet for boksuksessen Havboka. 

Havboka gjør miljøspørsmål konkrete og fattbare.

Fra sin havn på den lille øya Skrova i Lofoten utforsker Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Og han har et uendelig rikt stoff å øse av, fra sagn, myter og gamle krøniker, til reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Den er også lest av nærmere 60 000 nordmenn, og er oversatt til 25 språk.

For oss som bor her i dette vidunderlige kyst-landet har havet en helt egen betydning, og for Strøksnes blir det en ustoppelig kilde til undring, innsikt og fantastiske eventyr, mens han spør seg: Når mer enn to tredjedeler av jordens overflate er dekket av saltvann - hvorfor kaller vi ikke like godt kloden vår for Havet?

Forestillingen favner bokas dybde, lekenhet, fakta-orientering, humor og poetiske vidd.

Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å gjøre Havboka til teater, er det Ole Anders Tandberg som står ansvarlig for dramatisering og regi. På Nationaltheatret har han en rekke navngjetne dramatiseringer bak seg, og på Riksteatret gjorde han nylig stor suksess med teaterversjonen av Karl Ove Knausgårds Min kamp. 

Og på scenen i vår teaterversjon står Nationaltheatrets skuespiller Jan Sælid – der han gir skikkelse til både menneske og håkjerring!

Forestillingslengde: 1 time 10 minutter (ingen pause).

Produsert av Riksteatret i et samarbeide med Nationaltheatret.

Havboka har tidligere blitt dramatisert og satt opp som teaterkonsert på Hålogaland Teater i Anders T. Andersen sin regi.

Gratis intro før forestilling

Menneskene og havet

Sammen med organisasjonen Passion for Ocean tilbyr Riksteatret foredraget "Menneskene og havet" for alle som skal se "Havboka" på kulturhuset.

Introduksjonen er ved marinbiolog Kaja Lønne Fjærtoft og blir holdt i foajeen 30 min før forestillingen starter. Varighet: 15 minutter.

Velkommen skal du være!

-

Riksteatret er tildelt midler fra leselystprosjektet Bokåret 2019 som finansierer deler av prosjektet "Menneskene og havet".

Videoer

Ole Anders Tandberg om umulige prosjekter

Ole Anders Tandberg om Havboka

Jan Sælid om havskrekk og Havboka

Publikumsreaksjoner

Podkaster

Du møter forfatter Morten Strøksnes, skuespiller Jan Sælid, regissør Ole Anders Tandberg, marinbiolog Kaja Lønne Fjærtoft og forfatter Per Anders Todal.

Nasjonalbiblioteket i Oslo: Menneskene og havet

Onsdag 16. januar kl 19.00 - på Nasjonalbiblioteket i Oslo - inviterte vi til en havprat om menneskenes forhold til havet - og havets forhold til menneskene.

Du møter forfatter av "Havboka" Morten Strøksnes, marinbiolog og REV Ocean-leder Nina Jensen, hobbyfisker og haventusiast Bård Tufte Johansen, forfatter Maja Lunde og regissør Ole Anders Tandberg. Teatersjef Tom Remlov leder samtalen og skuespiller Jan Sælid viser utdrag fra teaterforestillingen.

På scenen

 • Jan Sælid

  Jan Sælid

  Skuespiller

Kunstnerisk team

 • Ole Anders Tandberg

  Ole Anders Tandberg

  Regissør, Scenograf

 • Joel Sahlin

  Joel Sahlin

  Komponist, Lyddesigner

 • Maria Geber

  Maria Geber

  Kostymedesigner

 • Elisabeth Kjeldahl Nilsson

  Elisabeth Kjeldahl Nilsson

  Lysdesigner