Fuglane

Av Tarjei Vesaas. Dramatisert av Lasse Kolsrud.

En viktig forestilling som vi alle eier og burde se.

Mattis er veldig fint spilt av Tom Styve (…) virkelig bevegende

Respektfull dramatisering av en norsk klassiker.

En Mattis å bli glad i

Den som har møtt Mattis glemmer ham ikke. Nå skal en ny generasjon få møte ham.

Fortellingen om Mattis har betatt stadig nye generasjoner like siden Vesaas’ roman først kom. Han er så lett å bli glad i – Tusten, som han kalles i bygda. Vi drar kjensel på ham, både hos andre og i oss selv. Og likevel er det nettopp det at han er så annerledes, så helt seg selv, som gjør at han berører oss så sterkt – uansett hvor vi selv befinner oss i livet.

Modige valg og kraftfull Mattis

Mattis og storesøsteren Hege bor alene og i svært enkle kår. Hun strikker for å skaffe til livets opphold, men når Mattis prøver seg på en jobb, går arbeidet gjerne i stå for ham. Han lever mest i sin egen verden. En dag oppdager han rugda som trekker over hustaket. Han kommer til å tenke på seg selv som en slik underlig fugl, og tolker dette som et tegn på at noe skal skje. Ikke lenge etter slår lynet ned i et av de høye trærne utenfor huset. Dét ser han òg som et varsel – de tretoppene som folk i bygda kaller for Mattis-og-Hege. Og når tømmerhoggeren Jørgen dukker opp, og får husrom hos dem, og Hege og Jørgen etterhvert blir kjærester, føler Mattis at hele hans liv er blitt forandret. Hva skal han gjøre? Mattis kan ikke tåle et liv uten Hege.

Fuglane er dramatisert og filmatisert en rekke ganger, både i Norge og utlandet. Denne gangen presenterer vi Vesaas’ mesterverk i en helt ny versjon. Den er laget av Lasse Kolsrud, som også har regien. Han har de seneste årene hatt ansvaret for et helt knippe suksesser på Riksteatret, fra Bikubesong og Førstereis til Kan nokon gripe inn. Han vil gi historien sin unike blanding av robust fortellerglede og sorgmuntert alvor.

Riksteatret skal fortelle historier som forener et publikum over hele landet – historier som gir oss tilhørighet til kulturen vi lever i, som gjør vår felles livsopplevelse gjenkjennelig og levende og nærværende. Og viktig.

I norsk etterkrigslitteratur er Tarjei Vesaas’ roman Fuglane et slikt felleseie.

Forestillingslende: 2 timer 20 minutter (inkludert pause)

Produsert av Riksteatret i samarbeid med Turneteatret i Trøndelag.

KJØP BILLETT TIL: Fuglane

Gratis intro før forestilling

Vesaas og Fuglane

I forkant av forestillingen inviterer vi til gratis introduksjon om Tarjei Vesaas, "Fuglane" og hvorfor det har blitt en klassiker som berører oss i dag.

Introduksjonen holdes av Riksteatrets dramaturg Tine Thomassen, skuespillerne Ida Ursin-Holm og Ane Ulimoen Øverli eller forfatter og journalist, Olav Vesaas, sønn av Tarjei Vesaas.

Introduksjonen er gratis og åpen for alle.

Sted: I foajeen eller tilstøtende rom på kulturhuset

Tidspunkt: I foajeen 30 eller 45 minutter før forestillingsstart.

PS! Gjelder kun utvalgte steder. Se Kjøp billett for oversikt over steder og tidspunkter.

VIDEOER

Lasse Kolsrud om Fuglane

Tom Styve om Fuglane

Ingvild Holthe Bygdnes om Fuglane

Se alle videoene...

Litteraturhuset i Oslo: Hva skal vi med klassikerne?

Onsdag 9. januar kl 19.00 - på Litteraturhuset i Oslo - samlet Riksteatret noen av vinnerne av Tarjei Vesaas debutantpris til en samtale om hva vi skal lese og hvorfor? Hvordan forholder dagens forfattere seg til klassikerne?

Du møter Kjersti Annesdatter Skomsvold og Tore Renberg i en samtale med regissør Lasse Kolsrud, som også står bak teateroppsetninger som "Bikubesong" og "Kan nokon gripe inn". Teatersjef Tom Remlov leder samtalen, og det vises utdrag fra teaterforestillingen.

På scenen

 • Tom Styve

  Tom Styve

  Skuespiller

 • Ingvild Holthe Bygdnes

  Ingvild Holthe Bygdnes

  Skuespiller

 • Tore B Granås

  Tore B Granås

  Skuespiller

 • Mads H. Jørgensen

  Mads H. Jørgensen

  Skuespiller

 • Lars Helge Throndsen

  Lars Helge Throndsen

  Skuespiller

 • Ida Ursin-Holm

  Ida Ursin-Holm

  Skuespiller

 • Ane Ulimoen Øverli

  Ane Ulimoen Øverli

  Skuespiller

Kunstnerisk team

 • Lasse Kolsrud

  Lasse Kolsrud

  Regissør

 • Milja Salovaara

  Milja Salovaara

  Scenograf

 • Kjetil Schjander Luhr

  Kjetil Schjander Luhr

  Komponist