I bygd og by

Skal Riksteatret fastholdes i ett bilde, så må det bli bildet av en buss. Og der det på vanlige busser står hvor de skal, står det på vår: "Hele landets teater". Vår buss har hele landet som bestemmelsessted.

Når Riksteater-bussen kommer, blir det teater. Den kjører dit Riksteatret hver kveld finner sted, og det er overalt der nordmenn bor.

I bygd og by, som det heter i loven.

Jeg syns det klinger så fint, det uttrykket. Jeg syns det utsier noe unikt om vår kultur. Når bygd og by sammenstilles på den måten, blir de likeverdige. De er to sider av samme sak, den ene en forutsetning for den andre. Til sammen blir de det vi kaller Norge.

Men jeg skal innrømme at det kanskje også klinger litt gammelmodig. Loven om Riksteatret kom rett etter krigen, den gangen det virkelig handlet om å bygge både landet og nasjonen.

Nå ser verden annerledes ut, og i den aller seneste tiden opplever vi overalt en økende polarisering mellom sentrum og periferi, og ikke minst en stigende mistro. Går det like galt hos oss som enkelte andre steder, kan det komme til å true den tilliten som – tross alle forskjeller – har gjort landet vårt til ett.

I møte med slike krefter blir Riksteatrets samfunnsoppdrag desto viktigere. Derfor har vi invitert sentrale politikere til å sette ord på tanken bak en kulturinstitusjon som vår. De var ikke vanskelige å be, og hva de hadde på hjertet finner du her.

Og selv forfølger vi dette oppdraget med styrket overbevisning.

Vi skal fortelle historier fra by og bygd, til bygd og by. Eller som det heter i vår gjeldende strategi: "historier som forener på tvers av geografi og demografi". Det kan jeg love vi kommer til å gjøre med det repertoaret vi med dette presenterer.

Dessuten kommer vi til å by på scenekunst av ypperste kvalitet. Det må vi, om historiene vi vil fortelle skal få betydning.

Og på scenekunst av alle slag – fra storslagent musikkteater for hele familien til intense kammerspill for vårt voksne publikum, fra dypt personlig og brennende aktuell samtidstematikk til evig-ung og muntert-melankolsk kjærlighetsdramatikk. Det skulle bare mangle.

Slik fører vi Norge sammen.

Som seg hør og bør et teater som har sin hjemstavn overalt.

Velkommen til levende, medrivende og uforglemmelig samvær!


Tom Remlov
Teatersjef

Last ned høyoppløst foto

Kontaktinfo

Mette Hægeland Blom

Informasjonssjef og pressekontakt

mhb@riksteatret.no
915 91 105

Helge Rekdal

Informasjonsrådgiver og pressekontakt

rekdal@riksteatret.no
984 01 411

Twitter

Følg oss på @riksteatret