Historien om Riksteatret

Riksteatret er hele landets teater. Vi er til for at folk i hele landet skal ha tilgang til scenekunst av høy kvalitet – uansett hvor i landet de bor.

Riksteatret er hele landets teater. Vi er til for at folk i hele landet skal ha tilgang til scenekunst av høy kvalitet – uansett hvor i landet de bor.

Riksteatret ble opprettet ved lov etter andre verdenskrig, som en del av den kulturelle gjenreisningen av Norge:

...for å fremja arbeidet med å føra dramatisk kunst ut til folket i bygd og by og på andre tenlege måtar å auka kjennskapen til god dramatisk kunst."
Lov om Riksteatret, 13. desember 1948

Hele Norge

Vårt publikum er hele Norges befolkning. Vi spiller teater på steder så langt fra hverandre at de like gjerne kunne ligget i hvert sitt hjørne av Europa. Det betyr at vi må fortelle historier som kan forene oss, på tvers av de mange små og store forskjellene vi lever med her i landet - historier som vi alle kan kjenne som våre egne uansett hvor vi bor.

Skal vi nå frem til alle, blir det gjerne bare én dag for hvert besøk. Vi får altså bare den ene sjansen. Neste kveld er vi på et nytt sted. Da blir det desto viktigere at vi byr på det beste. Publikum skal kunne kjenne seg trygg på at når Riksteatret kommer, da får de teater og scenekunst av fremste merke.

Startet i Finnmark

Den aller første Riksteatret-turneen var "En reise i natten" av Sigurd Christiansen. Turneen gikk fra Finnmark 16. juli 1949, et fylke som vær særlig rammet av krigshandlingene. Riksteatrets første sjef, Frits von der Lippe, hadde "Riksteatret - hele landets teater" som motto.

Norges nasjonale turnéteater

Riksteatret spiller i dag på 74 kulturhus over hele landet. I løpet av et år sender vi ut 10 til 12 teaterproduksjoner på turné og spiller omlag 400 forestillinger for ca 150 000 - 200 000 publikummere.

Riksteatrets forestillinger er store, påkostede produksjoner som spilles i fullskalaformat i kulturhusene på kveldstid. Når turnéteamet kommer til et nytt spillested, bæres alt teknisk utstyr ut av turnébussen og inn i kulturhuset. I løpet av noen få timer har Riksteatrets tekniske stab bygget opp dekorasjonen og rigget lys- og lydanlegg. De har hengt opp og klargjort kveldens kostymer, og testet hvordan de lokale forholdene er slik at publikum får en best mulig opplevelse av forestillingen.

Vi spiller én dag på hvert spillested – seks dager i uken. Til sammen reiser Riksteatret mer enn 130 000 km i året med buss, og har mer enn 8000 hotelldøgn i året. På det meste kan teatret ha fem til seks produksjoner på turné samtidig.

Riksteatret er en underliggende etat til Kulturdepartementet. Arne Nøst er i dag sjef for Riksteatret. Han overtok stillingen 1. april 2020 etter Tom Remlov som da hadde ledet teatret i fem år.

Hva spiller vi?

Repertoaret spenner fra de store klassikerne til den nye samtidsdramatikken. Riksteatret legger særlig vekt på å lage teater for barn og familier. Vår ambisjon er å ha et scenekunsttilbud som oppleves som relevant, engasjerende og attraktivt for publikum i hele Norge.

Vi samarbeider tett med resten av teater-Norge og presenterer både egenproduksjoner, samarbeidsproduksjoner og innkjøpte teaterforestillinger fra andre scener.

Skuespillere

Riksteatret er et prosjektteater. Vi har ingen fast ansatte skuespillere, men engasjerer frilansere og skuespillere fra andre teatre. En del av vårt oppdrag er også å gi nye talenter en sjanse. Derfor avholder vi ofte audition for å finne aktører til nye oppsetninger. Slik får publikum oppleve et variert utvalg av noen av landets fremste scenekunstnere.

Opplev mer

Riksteatret er mer enn forestillingene du ser på scenen. Vi inviterer også til baksnakk med skuespillere, workshop med skuespillere, introduksjonsforedrag i foajeen eller andre tilleggsaktiviteter. Opplev mer-aktivitetene skal være med på å heve opplevelsen, gi kunnskap og skape kontakt mellom skuespillere og publikum.

Tilbud til skoler

Riksteatret tilbyr et tilrettelagt opplegg for skoleklasser på et utvalg av våre forestillinger. Skoleoppleggene er gjerne tilpasset forskjellige fag – enten som forarbeid til forestilling eller som fordypning etter forestilling. Takket være Sparebankstiftelsen DNB og vår partner Statnett, kan skoleklasser fra ungdomsskole, vgs og folkehøgskoler søke om fribilletter gjennom våre billettfond. Vi tilbyr også skuespillermøter der det er ønske om det. Kontakt oss på skole@riksteatret.no eller les mer på våre skolesider.

Hva skjer i Nydalen?

Riksteatret er en kompleks virksomhet som stiller store krav til logistikk og planlegging. Produksjon, administrasjon og prøver foregår i Nydalen i Oslo. Der har teatret også prøveforestillinger og premierer for publikum og presse før turnéstart.

Foruten ca 70 fast ansatte medarbeidere fordelt på 27 ulike faggrupper, engasjerer Riksteatret ca 200 skuespillere, instruktører, teknikere og andre scenekunstarbeidere i året.

Riksteatret deler verksted med Nationaltheatret på Brobekk i Oslo.

Teatersjef

Arne Nøst er sjef for Riksteatret. Han kom til Riksteatret fra stillingen som teatersjef for Rogaland Teater, der han ledet teatret med kunstnerisk suksess og publikumsrekorder.

- Riksteatret reiser rundt for å utgjøre en forskjell i samfunnet. Som hele landets teater håper jeg vi kan by på teateropplevelser som betyr noe for alle, uansett hvor i landet de bor, sier han. Nøst (født 1962) er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og Statens Kunstakademi i Oslo. Han har arbeidet som tegner, skulptør, grafiker og musiker, og har hatt regi- og scenografiansvar for en rekk...
Les mer og last ned foto