Våren kommer tidlig på Riksteatret

Allerede 9. januar innleder Riksteatret vårsesongen med premiere på Sult av Knut Hamsun med Preben Hodneland i hovedrollen. Turnepremieren blir i Kimen Kulturhus i Stjørdal 15. januar - før forestillingen skal besøke 59 steder over hele landet.

Allerede 9. januar innleder Riksteatret vårsesongen med premiere på Sult av Knut Hamsun med Preben Hodneland i hovedrollen. Turnepremieren blir i Kimen Kulturhus i Stjørdal 15. januar - før forestillingen skal besøke 59 steder over hele landet.

Få bøker har betydd så mye for så mange som Sult. Nå blir altså Hamsuns klassiker teater. Historien om den unge, fattige og sultne forfatteren i Kristiania - "denne forunderlige by som ingen forlater før han har fått merker av den" - fascinerer stadig nye lesere, 130 år etter at den kom ut for første gang. Anders T. Andersen er regissør for Riksteatrets teaterversjon av Sult. Han kommer rett fra arbeidet med Bowie-musikalen Lazarus på Det Norske Teatret. Også denne gangen lager han en forestilling med mye bruk av bilder, video og musikk – med blant andre skuespillerne Preben Hodneland og Julia Bache-Wiig og musiker Tuva Syvertsen fra Valkyrien på scenen.

Sult utkom første gang i 1890. Det skulle bli Knut Hamsuns gjennombruddsroman og et verk som samtidig innebar noe nytt i norsk litteratur. Hamsun skildrer både fysisk sult og psykisk pine hos den navnløse hovedpersonen på en måte som gjør at leseren vanskelig glemmer ham. Sult er en klassiker i litteraturhistorien som har bevart sin fascinasjonskraft også i dag. "Sult er en bok som jeg kommer tilbake til, igjen og igjen. Denne ubøyelige, nådeløse, perverse, komiske og usammenhengende undersøkelsen av en enslig karakters tilstand er så radikal at den fremdeles tar pusten fra meg." har forfatter Siri Hustvedt uttalt om boken.

Riksteatret skal også ta Det Norske Teatrets sceneversjon av Zeshan Shakars kritikerroste og bestselgende bok, Tante Ulrikkes vei på turné til våren. Tante Ulrikkes vei handler om to unge gutter fra en av Oslos drabantbyer, og deres kamp for å komme seg opp og frem og få et bedre liv. En historie om kjærlighet og ungdomsliv fra en drabantby i Oslo, men historien angår alle, uansett hvor i landet en bor.

På teatrets spilleplan for hele familien står Vaffelhjarte av Maria Parr med musikk av Odd Nordstoga og familieforestillingen Klara, villsvinet og den lille musikkfabrikken, som er et samarbeid med Oslo-Filharmonien i anledning orkesterets 100-årsjubileum. Denne forestillingen inneholder selvsagt mye musikk, både klassisk og nyskrevet, men sammen med filmskaperne Animando og teaterkompaniet Wakka Wakka blir det også et visuelt univers.

Ellers skal Riksteatret kommende vår ta Liv Ullmann "hjem" til Trøndelag med forestillingen LIV, med turnestart i Namsos 17. mars. Forestillingen skal deretter vises på åtte steder i Trøndelag inkludert seks kvelder på Trøndelag Teater. LIV spilles også på Nationaltheatrets hovedscene i januar og februar.

Kontaktinfo

 • Mette Hægeland Blom

  Informasjonssjef og pressekontakt

  mhb@riksteatret.no
  915 91 105
 • Helge Rekdal

  Informasjonsrådgiver og pressekontakt

  rekdal@riksteatret.no
  984 01 411