Riksteatret – en sprek 75-åring

Riksteatret presenterer et variert og innholdsrikt tilbud til hele landet i repertoaret for teatrets jubileumsår, 2024. – Akkurat nå er det viktig å kunne gi publikum noe å glede seg over, sier teatersjef Arne Nøst.

Riksteatret presenterer et variert og innholdsrikt tilbud til hele landet i repertoaret for teatrets jubileumsår, 2024. – Akkurat nå er det viktig å kunne gi publikum noe å glede seg over, sier teatersjef Arne Nøst.

Riksteatret ble etablert ved lov vedtatt i Stortinget 13. desember 1948 og teatrets første turné gikk til Troms og Finnmark våren 1949. Intensjonen bak etableringen var at alle i vårt langstrakte land skulle ha et teatertilbud. 75 år senere reiser Riksteatret fortsatt til hele landet med et variert tilbud. Det er en høyst vital og sprek 75-åring som nå går inn i jubileumsåret.

Teatersjef Arne Nøst mener det akkurat nå er viktigere enn på lenge å gi publikum over hele landet et tilbud om scenekunst. - Vårt ønske er å være en brobygger mellom kulturer, generasjoner og perspektiver. Når virkeligheten ute i verden og hos mange i Norge er så mørk, er det viktig å kunne gi mennesker noe å glede seg over, sier han.

I jubileumsåret skal Riksteatret ut med en ny Elling-forestilling, «Bare Elling» basert på Ingvar Ambjørnsens siste Elling-roman, «Ekko av en venn». Per Christian Ellefsen skal selvsagt spille Elling også denne gang, mens Anne Marie Ottersen spiller enkefru Annelore Frimann-Clausen som Elling bor til leie hos. Med seg på scenen får de Anne Regine Ellingsæter og Thomas Bipin Olsen, mens Petter Næss har regi. Lars Lillo-Stenberg har skrevet ny musikk til stykket.

Også Stig Henrik Hoff legger ut på turné med Riksteatret neste år, i forestillingen «Per Hansen – en trofast mann». Dette blir et saftig, humoristisk, dampende erotisk og ærlig stykke, som handler om voksen kjærlighet, kompliserte livsvalg og om å holde ut dette livet. Stykket er skrevet av Siri Broch Johansen og handlingen utspiller seg et sted i Finnmark. På scenen står også Ida Løken Valkeapää og Hanne Tømta har regiansvaret.

En viktig oppgave for Riksteatret er også å ta med publikumsvinnere fra andre teatre på turné til hele landet. Derigjennom får forestillingene et lengre liv og publikum over hele Norge får glede av dem. I jubileumsåret tar Riksteatret suksessen «Et glass til» på turné. Her medvirker Sven Nordin, Ingar Helge Gimle, Nadir Khademi og Christian Skolmen. Også Nationaltheater-suksessen, Liv Gulbrandsens «Hold kjeft, det er Ibsen» skal på turné med Riksteatret.

På repertoaret i 2024 står også en musikalsk og spektakulær forestilling om det legendariske kjæresteparet Bonnie og Clyde. Riksteatrets «Bonnie & Clyde» er en forestilling om gnistrende kjærlighet, dragningen mot det ulovlige, klassekamp og håpet om et bedre liv. På scenen står Siri Black, Sondrey, Heidi Gjermundsen Broch, Jakob Stabell og Chris Masters. Regi er ved Belinda Braza.

Riksteatrets 75-årsjubileum er også for barn og unge. Fantorangen har gledet barn gjennom NRK Super i 17 år. Nå blir det også teater i et samarbeid mellom Oslo Nye Teater, Riksteatret og NRK. «Jakten på Prinsessa» er en spennende og morsom familiemusikal i en magisk eventyrverden med både konge, heks og prins. For de litt større barna byr Riksteatret på «Det mørke fortet – et Minecraft-eventyr», en actionspekket familieforestilling om vennskap, familie og det å stå på egne ben. Youtuber og gamer Jonas Lihaug Fredriksen spiller i forestillingen sammen med Arjan Nilsen, Siren Jørgensen, Albertine Lundgren og Maria Lingfors.

For ytterligere informasjon eller presseavtaler, kontakt oss gjerne.

Kontaktinfo

  • Mette Hægeland Blom

    Informasjonssjef og pressekontakt

    mhb@riksteatret.no
    915 91 105
  • Helge Rekdal

    Informasjonsrådgiver og pressekontakt

    rekdal@riksteatret.no
    984 01 411