På vei til Trollmannen fra Oz

Et par røde blinkende sko, en gul brosteinsvei og sangen "Somewhere Over the Rainbow" har gjort "Trollmannen fra Oz" til en av verdens mest berømte musikaler. Når Riksteatret setter opp klassikeren for norgesturné til 50 steder med 12 sangere, musikere og dansere på scenen, er det multitalentet Alan Lucien Øyen som har ansvar for regi og koreografi.

Et par røde blinkende sko, en gul brosteinsvei og sangen "Somewhere Over the Rainbow" har gjort "Trollmannen fra Oz" til en av verdens mest berømte musikaler. Når Riksteatret setter opp klassikeren for norgesturné til 50 steder med 12 sangere, musikere og dansere på scenen, er det multitalentet Alan Lucien Øyen som har ansvar for regi og koreografi.

Vi har alle hørt om Dorothy - den lille jenta som drømmer seg bort fra de voksne som ikke har tid til henne og som virvles opp av en tornado og feies av gårde til trolldomslandet på den andre siden av regnbuen. Underveis til Smaragdbyen og Trollmannen møter hun tre underlige fyrer – Blikkmannen, som så inderlig ønsker seg et hjerte, Fugleskremselet, som så gjerne vil ha en hjerne å tenke med, og den livredde Løven, som håper han en dag skal bli modig, han òg. Men først når de har fått has på Den onde heksa finner de det de egentlig leter etter – troen på seg selv, og troen på andre. Og da finner Dorothy også veien hjem!

-Det er gått mange år siden sist Riksteatret satt opp en skikkelig musikal, og nå skal vi endelig gjøre det igjen, sier teatersjef Tom Remlov. -Det er ingenting som på samme måten samler et publikum på tvers av generasjonene som musikalteatret, sier Remlov.

Det er snart 80 år siden den legendariske eventyrfilmen med Judy Garland i hovedrollen og «Somewhere Over the Rainbow» på spillelisten hadde premiere.  Mari Lerberg Fossum spiller Dorothy i Riksteatrets musikaloppsetning. Hun har tidligere gjort suksess både som Sophie i Mamma Mia og Belle i Skjønnheten og udyret. Og regien er ved Alan Lucien Øyen, som gjennom de seneste årene har vunnet seg et stadig større navn, også langt utenfor landets grenser.

I tillegg til Mari Lerberg Fossum medvirker Anne Bolette Stang Eng, Caroline Glomnes Johansen, Stig-Werner Moe, Jørn Morstad, Sebastian Skytterud Myers, Thomas Jørstad Pettersen, Eirik Risholm Velle, Kay Hartvigsen, Marius Røe Nåvik, Magnhild Skomedal Torvanger, Bjørge Verbaan (kapellmester) og Martin Wister. Musikalsk ansvarlig Per Christian Revholt. Scenograf Leiko Fuseya. Kostymedesigner Stine Sjøgren.

Premiere i Oslo 18. januar. Turnépremiere på Hamar 25. januar. På turné til 50 steder våren 2018. Spilles i Oslo etter turné.

Fakta

”Trollmannen fra Oz", skrevet av L. Frank Baum, første gang utgitt i 1900.

Fortellingen fant tidlig veien til teaterscenen, og allerede tidlig på 1900-tallet ble det laget en musikalversjon på Broadway.

John Kane har skrevet manuset – basert på Baums fortelling – til filmversjonen med Judy Garland i hovedrollen fra 1939. Harold Arlen og E.Y Harburg laget melodier og tekster til sangene i stykket. Det er denne versjonen senere teaterforestillinger er basert på.

Fortellingen om Dorothy, fugleskremselet, blikk-mannen og løvens vei til trollmannen i smaragdbyen i Oz, ble ikonisk etter at den årlig ble vist på amerikansk TV siden 1956. Siden den gang har den vært brukt som referanse i utallige film og TV-serier.

Det ble laget minst seks par røde sko til filmen. Skoene er blitt en av filmhistoriens mest berømte rekvisitter. Noen er stjålet og blitt borte. Noen av dem er solgt på auksjoner for flerfoldige hundretusen dollar.

I 2011 var et av sko-parene hovedattraksjonen under en større auksjon av ikoner fra Hollywood. To millioner dollar var start-summen, men paret ble ikke solgt. Året etter samlet stjerner som Leonardo DiCaprio og Steven Spielberg inn penger slik at skoene kunne kjøpes av det amerikanske filmakademiet.

Sangen ”Somewhere over the Rainbow” er fremført og innspilt av ledende sangere verden over som Eva Cassidy, Eric Clapton, Ariana Grande, Israel Kamakawiwo'ole, Olivia Newton-John, Willie Nelson, Cliff Richard, og mange, mange flere.

Kontaktinfo

 • Mette Hægeland Blom

  Informasjonssjef og pressekontakt

  mhb@riksteatret.no
  915 91 105
 • Helge Rekdal

  Informasjonsrådgiver og pressekontakt

  rekdal@riksteatret.no
  984 01 411