Riksteatret tar «Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet» på turné til hele landet. Historien blir fortalt gjennom barnas øyne. – Det er barna som forteller, barn som snakker til barn om det de har opplevet, sier regissør Hilde Brinchmann.
Riksteatret tar «Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet» på turné til hele landet. Historien blir fortalt gjennom barnas øyne. – Det er barna som forteller, barn som snakker til barn om det de har opplevet, sier regissør Hilde Brinchmann.
Det er et helt nytt manus som ligger til grunn for den nye forestillingen fra Riksteatret. Så langt har det bare vært ett teatermanus fra 1981, som har vært godkjent av C.S. Lewis Company som forvalter rettighetene. Regissør Hilde Brinchmann søkte og fikk godkjent hennes versjon som nå blir teater for hele landet. I dette blir den kjente historien fortalt gjennom barnas øyne.
I et stort gammelt gods, langt ute på den engelske landsbygda, leker fire søsken ivrig gjemsel. De fire er sendt ut av London for å unngå tyskernes Blitz-bombing under siste krig. Den yngste, Lucy, smetter inn i et gammelt klesskap. Hun smyger seg forbi de gamle pelskåpene så langt inn hun klarer slik at ingen skal finne henne. Skapet har imidlertid ingen bakvegg. I stedet tumler hun ut i et vakkert, stille vinterlandskap. Lucy har kommet til Narnia, et eventyrlig rike fanget i evig vinter, og styrt av den nådeløse hvite heksa, Jadis.
Dette er utgangspunktet for handlingen i «Løven, heksa og klesskapet» (1950), den første og mest ikoniske boken i C.S. Lewis’ Narnia-serie. I dag er fortellingen en europeisk barnebok-klassiker med over 100 millioner solgte eksemplarer på 47 ulike språk. 75 år etter utgivelsen er «Løven, heksa og klesskapet» fortsatt blant de ti mest solgte barnebøkene på verdensbasis.
-Jeg har forsøkt å fortelle historien fra de fire søsknenes synsvinkel. For disse barna er Narnia nøkkelen til å mestre en vanskelig tilværelse, sier Brinchmann. Hun legger til at i kjernen av Narnia er det en historie om tilgivelse, om håp, om nestekjærlighet og om lekens kraft.
Forestillingen får ytterligere aktualitet i dagens Europa, preget av politisk uro krig og krigsfrykt. Historier om kampen mellom det gode og det onde får en ny gjenklang med Europa i dag som bakteppe. - Selv om det er krig i Europa og resten av verden, er det viktig at vi ikke glemmer å leke, drømme, og kjempe for det vi tror på, sier teatersjef Wenche Viktorsdatter Paulsen ved Riksteatret.
Premiere på Riksteatrets scene i Oslo 6. mars. Turnépremiere i Drammen 11. mars.
På turné til 75 steder med Riksteatret. I samproduksjon med Den Nationale Scene. Spilles i Bergen etter turné.
Med Jawad Aziz, Janne Starup Bønes, Sebastian Legaard Engeland, Rasmus Ofstad Feidje, Albertine Lundgren, Numa Edema Norderhaug, Camilla Klaudiussen, Svein Harry Schôtker- Hauge, Christina Sleipnes og Martin Karelius Østensen. Regi Hilde Brinchmann.