Høsten er på vei hos Riksteatret

Skråblikk på 80-tallets fjernsynsfredager og 70-tallets julefeiring, Tore Renberg dramatiserer egen roman for teater, og samarbeid med Oslo-filharmonien om musikkteater for barn. – Humor, musikk, alvor og litt absurd galskap, oppsummerer teatersjef Arne Nøst Riksteatrets høstrepertoar.

Skråblikk på 80-tallets fjernsynsfredager og 70-tallets julefeiring, Tore Renberg dramatiserer egen roman for teater, og samarbeid med Oslo-filharmonien om musikkteater for barn. – Humor, musikk, alvor og litt absurd galskap, oppsummerer teatersjef Arne Nøst Riksteatrets høstrepertoar.

Riksteatret informerte tidlig om at teatret ville ta publikumssuksessen «Et glass til» med Sven Nordin, Ingar Helge Gimle, Christian Skolmen og Nader Khademi, fra Christiania Teater på turné til hele landet våren 2024. Før det skal imidlertid turneteatret besøke 75 kulturhus over hele landet med et variert høstprogram. - I en tid preget av krig og dyrtid trenger vi å kople av med humor og musikalske gleder, men også med alvor og ettertanke, sier teatersjef Arne Nøst.

Først ut på høstens program hos Riksteatret er «Detektimen – en kriminalmusikal» som er et samarbeid mellom Riksteatret, Nationaltheatret og Nye Hjorten Teater i Trondheim, hvor blant andre Øystein Røger og Marit Adeleide Andreassen medvirker. Her blir det et tilbakeblikk på Detektimen som preget fredagskveldene på åttitallet. Handlingen utspiller seg i internasjonalt farvann på Kielfergen M/S Kronprins Harald. Den pensjonerte, tyske etterforskeren Stephan Reckyll blir av skipets kaptein bedt om å bistå i oppklaringen av en temmelig delikat sak: Giftdrap. Fritt inspirert av Derrick, Columbo, Poirot, Bergerac, Kojak, Miami Vice og alle de andre detektimene, kan ikke dette bli annet enn morderisk moro.

I samarbeid med Teater Vestland tar Riksteatret romanen «Tollak til Ingeborg» av Tore Renberg, til scenen. Romanen som av NRK ble karakterisert som «eit uhyre sterkt portrett og eit intenst familiedrama», er dramatisert av forfatteren selv. Historien om Tollak har berørt lesere over hele landet, og har solgt mer enn 70.000 eksemplarer. Det er et mannsportrett og en tragisk familiehistorie, men også en vakker historie om kjærlighet. På scenen står blant andre Andrine Sæter, Malene Wadel og Kyrre Eikås Ottersen.

Julen kommer tidlig til Riksteatret når Statsteatret skal på turné med «Drømmen om en hvit jul». Statsteatret har de siste årene gjort stor suksess i hele Norge med sine kritikerroste forestillinger, der de viser hvordan humor og lun galskap kan formidle tematikk til ettertanke. De er særlig kjent for sine omskrivinger av siste tusen års Norgeshistorie. Nå skal de sammen med Riksteatret ringe julen inn med et riktig så fornøyelig julemareritt, hvor Lena Kristin Ellingsen, Per Kjerstad og Gard Eidsvold er blant de medvirkende.

«Musikkfabrikken» er en introduksjon til teater og klassisk musikk, som går rett hjem hos de minste. Foruten lek med våre musikalske skatter byr forestillingen på gøyale overraskelser for øyne og ører. I tillegg til klassiske perler og nyskrevet musikk, er «Musikkfabrikken» spekket med referanser fra TV, film og dataspill som barna kjenner. Sammen med skaperne av Elias-filmene, Animando, og det New York-baserte teaterkompaniet Wakka Wakka blir det et magisk musikalsk univers.

For øvrig skal familiemusikalen «Hør’a, dagbok!» fortsette sin reise rundt i landet til de stedene som ennå ikke har hatt besøk av forestillingen.

Last ned foto fra forestillingene

Kontaktinfo

 • Mette Hægeland Blom

  Informasjonssjef og pressekontakt

  mhb@riksteatret.no
  915 91 105
 • Helge Rekdal

  Informasjonsrådgiver og pressekontakt

  rekdal@riksteatret.no
  984 01 411