Gutta på tur

Et intervju med Sven Nordin, Ingar Helge Gimle, Nader Khademi og Christian Skolmen

– Det er fantastisk å være på tur med Riksteatret og få spille på et nytt sted hver kveld. Folk er så glade for å få besøk, vi blir så godt mottatt. Dette tror jeg kommer til å bli en helt fantastisk opplevelse for oss, sier Ingar Helge Gimle.

– Det er fantastisk å være på tur med Riksteatret og få spille på et nytt sted hver kveld. Folk er så glade for å få besøk, vi blir så godt mottatt. Dette tror jeg kommer til å bli en helt fantastisk opplevelse for oss, sier Ingar Helge Gimle.

Vi møter ham og de tre andre gutta som står på scenen i Et glass til rett før de skal dra ut på turné til rundt 40 steder i Norge. At de gleder seg, er det ingen tvil om.

–Det er veldig gøy å oppleve Norge fra buss, sette på noe god musikk, lene seg tilbake i setet og se ut av vinduet, kjøre om bord på ei ferje, ta et svelestopp. Det er så hyggelig, sier Sven Nordin.

Og så er dette med å komme til et nytt sted og skulle spille i et nytt scenerom hver dag. Det er både skjerpende og kan nok også være med å holde stykket friskere, påpeker Nordin.

I Et glass til tester fire lærere teorien om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet. Teaterstykket følger i stor grad den Oscar-belønnede filmen, men er langt lysere, og til tider veldig morsom.

–Det handler om fyll og slitne og litt desillusjonerte lærere, men det handler først og fremst om et varmt vennskap mellom fire godt voksne menn, sier Nordin.

Det er da også fire skuespillere som er blitt svært gode venner, som nå drar ut på turné. Etter å ha spilt Et glass til 60 ganger på Christiania Teater i Oslo, er de blitt en sammensveiset gjeng.

Dette er noe av det mest friksjonsfrie ensemble jeg har vært med i, sier Sven Nordin.

Christian Skolmen forteller om en prøveperiode der det ble brukt mye tid på å bli godt kjent, til å prate, tulle og tøyse, og bli trygge på hverandre.

– Dette har virkelig gått over gjennomsnittet knirkefritt, istemmer Nader Khademi, yngstemann av de fire. Og mannen som mange nok kjenner fra rollen som Einar Førde i NRKs populære Makta.

Khademi har knapt fått pakket ut fra sist gang han var på turné med Riksteatret. Han reiste rundt før jul med Drømmen om en hvit jul.

Av de fire er det bare Christian Skolmen som ikke har vært på Riksteater-turné før. Hva i all verden skal en ha med seg når en skal til et nytt sted og et nytt hotell hver dag, skal busse milevis, være forberedt på all slags vær?

Da vi spør hva de andre har som råd om hva Skolmen bør ta med i kofferten, får han kjapt råd både om å huske å ta med nok truser – og hvor han kan få kjøpt dem billigst - til å huske stillongs og en varm ulltrøye, for det må jo gås turer underveis også, mener gutta. Det er jo en og annen fridag innimellom der en kan se mer av stedet som besøkes.

–Ikke ta med for mye, er rådet fra Sven Nordin.

–Få rutiner, så det er kjapt å pakke og du er alltid er klar når bussen skal gå, supplerer Ingar Helge Gimle.

–Jeg har blitt kjempefan av vakuumposer. Jeg får sånn tilfredsstillelse og glede av å rulle trusene og sokkene riktig, sier Nader Khademi, til stor latter fra de andre. Han har også med seg hoppetau, som er ypperlig å varme opp med før forestilling, mener han.

Og dersom du lurer: Har skuespillerne selv vært så nervøse før en forestilling, at de har tenkt at det kanskje ikke er så dumt med den grunnpromillen?

–Jeg tror jeg hadde blitt enda mer nervøs dersom jeg hadde prøvd å drikke. Det har aldri vært noe tema, sier Christian Skolmen, og får anerkjennende nikk av de andre.

–Dessuten er det lettere å spille full når du er edru enn å spille edru når du er full. Det er en fin regel å ha med seg, sier Nader Khademi.

Les mer om Et glass til

Fakta om "Et glass til"

 • Hadde premiere på Christiania Teater i januar 2023, spilt 60 ganger der, sett av 30.000
 • Bygger på den danske filmen Druk, som fikk Oscar for beste internasjonale film i 2021
 • Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm har skrevet manus både til filmen og teaterstykket
 • Det meldes at filmen skal nyinnspilles i amerikansk versjon med Leonardo DiCaprio som produsent og Chris Rock som regissør