Forfatter spent på å møte Helga

Bergsveinn Birgisson var usikker på om noen ville gi ut "Svar på brev frå Helga", og fryktet at den ville bli avfeid som en gammel sidrumpa bonderoman. Han kunne ikke tatt mer feil.

Bergsveinn Birgisson var usikker på om noen ville gi ut "Svar på brev frå Helga", og fryktet at den ville bli avfeid som en gammel sidrumpa bonderoman. Han kunne ikke tatt mer feil.

Den lille boka på drøyt hundre sider er blitt en kjempesuksess. Den ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2012, skal filmes og er blitt satt opp på teater i flere land. I hjemlandet Island gikk teaterforestillingen i to år og ble sett av 10 prosent av den islandske befolkningen.

Nå er det norsk teaterpublikums tur til å møte sauebonden Bjarne og få være med ham på reisen tilbake i eget liv, få høre om valgene han tok og hvorfor han valgte vekk kjærligheten og ikke flyttet fra garden og bygda.

Møter Helga

Mens boka i sin helhet er et brev fra Bjarne, møter publikum i den norske versjonen også Helga på scenen. Det synes forfatteren blir spennende.

-Det gir muligheten til å angripe saken fra en annen kant, og gir en ny dimensjon til historien. Helgas stemme kommer inn. Husker nå Bjarne korrekt alt sammen? Det blir interessant, sier islendingen, som er bosatt i Bergen, og derfor har kunnet se noen av prøvene på Hordaland Teater.

Han har gitt regissør og skuespillere full frihet i dramatiseringen av boka.

-Jeg har som filosofi å blande meg minst mulig inn. Det er veldig interessant å sitte på sidelinjen og se hva folk velger å ta ut og bevare fra historien, sier Birgisson.

Født til rollen

Han har heller ikke hatt noen innvirkning på rollevalget, men er svært begeistret for valget av Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen som Bjarne og Helga.

-Jeg har møtt begge to, og det er utmerkede valg. Helge Jordal er jo født til denne rollen. Det er et tidsspenn i boka på kanskje 30-40 år. Bjarne skriver dette som en gammel mann som ser tilbake på livet. Og Helge er på mange måter begge deler – han er en gammel mann, men når en snakker med ham er han en ung mann som nekter å bli gammel. Virkelig et utmerket valg. Ragnhild kjenner jeg ikke så godt, men det jeg har sett lover veldig bra, sier forfatteren.

Han er svært begeistret for at teateret om Bjarne og Helga skal ut på turné med Riksteatret.

-Jeg synes det er utrolig kjekt at det skal ut på Riksteater-turné. Jeg tror at historien har forutsetninger for å bli godt mottatt ute i distriktene, siden småbrukere som Bjarne sliter alle steder, men historien min viser at livet hans er like mye verdt som alle andres. Det synes jeg at er en viktig beskjed å sende i disse dager, at livet er der du er, og du finner det i hjertet ditt og ingen andre plasser. Så jeg har veldig tro på at historien blir godt mottatt, sier Bergsveinn Birgisson.

Vil kjenne seg igjen

Helge Jordal er sikker på at mange vil finne ting å kjenne seg igjen i når de kommer for å se forestillingen.

- Hele kjærlighetsproblematikken er ganske rørende, og noe alle som har vært innom kjærlighetens veier kan kjenne seg litt igjen i.

På spørsmål om han selv kjenner seg igjen i Bjarne og hans valg, svarer han:

-Jeg er jo ikke bonde på Island. Men det er en del problemstillinger knyttet til jorden, verdier og tankegang jeg kjenner meg igjen i, som jeg husker fra mine besteforeldre. Hele kysten vår er jo fylt av stein og lite jord, desto viktigere er det jo at vi tar vare på den jorden vi har.

En utfordring har det sjølsagt vært å gjenskape en gard på scenen. Helge Jordal roser Åse Hegrenes scenografi.

-Vi kan jo ikke ha levende sau på scenen, men Åse har klart å lage en spennende dekorasjon vi kan leke i. Jeg tror den vil funke fint når vi skal reise rundt med den, sier Jordal.

Riksteater-veteran

Det er ikke første gang Jordal skal ut på turné med Riksteatret. Senest i 2018 var han ute på Riksteater-turné, da med "Prisen" av Arthur Miller. I 2014 reiste han landet rundt med suksessforestillingen "Førstereis".

-Det er veldig kjekt å reise rundt med et stoff med mening, slik vi gjorde både med "Førstereis", "Prisen" og nå skal gjøre med "Svar på brev frå Helga", sier Jordal.