Barna elsker Flåklypa!

For første gang blir det teater for hele familien av Solan, Ludvig og Reodor Felgens verden. På Riksteatrets scene i Oslo fikk en gruppe barn selv hilse på sine Flåklypa-favoritter.

For første gang blir det teater for hele familien av Solan, Ludvig og Reodor Felgens verden. På Riksteatrets scene i Oslo fikk en gruppe barn selv hilse på sine Flåklypa-favoritter.

– Jeg liker Solan best, for jeg er så glad i fugler!

Alva Dalen står på Riksteatrets scene i Oslo sammen med vennene sine. De har fått være publikum på førpremieren av tidenes første teateroppsetning av Flåklypa, som skal på turné til over 70 steder over hele landet. Både store og små publikummere skal få hilse på Flåklypa-karakterene i kulturhusenes foajéer etter hver forestilling.

Alva har gledet seg så mye til å se Solan at hun har løpt rundt i klasserommet før hun kom til teateret. Eller, hun løp ikke på ordentlig, da, for det er jo ikke lov.

– Jeg løp bare forsiktig, sier Alva og viser en dempet, men ekstatisk jubeldans.

Entusiastiske publikummere
To timer tidligere har elevene stormet inn i teatersalen for å sikre seg de beste plassene. På scenen synger og danser Kjell Aukrusts velkjente figurer til barnas latter, klapping og tilrop.

– Dét var dritkult!, lyder det fra salen etter at en av Reodors maskiner går amok og angriper Solan og Ludvigs motstander i melkespannkastekonkurransen. Businessmannen fra byen skjønner ikke noe av hva Solan og de andre bygdefolka driver med, og en barna spør høyt: Er han litt gæren, eller?

Når tyven i forestillingen fanges, klapper barna ekstatisk. For det er ikke lett å være tyv når en hel sal full av barn mer enn villig avslører at de så forbryteren ta seg inn i Reodors verksted for bare litt siden.

Får møte karakterene
Idet lyset i salen går på, er det så vidt tid til applaus, før barna løper fra setene for å hilse på Flåklypas beboere. Det er ikke tvil om hvem som står høyest i kurs – rundt Solan, Ludvig og Reodor danner det seg raskt en nysgjerrig gjeng som gjerne vil gi Solan en klem og vite Ludvigs egentlige navn.

– Du er veldig svett, Ludvig!, roper en av barna og klapper Ludvig på det store, pelskledde kostymet.

– Har noen av dere vært i Syden?, spør Ludvig. – For like varmt er det inni den drakta her.

I Flåklypa snakker man Alvsdals-dialekt, og Solan, spilt av Kikki Stormo, vil vite om barna synes de snakket rart? Men barna rister på hodet. De er kjent med dialekta fra nyere filmadapsjoner av Flåklypa-universet.

Til slutt tør barna å hilse på «skurkene» i teaterforestillingen. Selv om de jukset i melkespannkastekonkurransen, er de egentlig ganske morsomme. Og osten som den fine frua i forestillingen hadde med seg, vil ungene gjerne ta en ekstra titt på. For den er laget av ekte kumelk fra Flåklypa.

Oppfinnere
Ved siden av Reodor Felgen står Myr Paulsen. Han skal bli oppfinner når han blir stor og synes det er stas å få hilse på en ekte oppfinner som Reodor.

Myr har allerede laget en oppfinnelse, men han kan ikke huske helt hva den skulle brukes til, bare at den var laget av papp og papir.

– Også trengte man regnvann for å få den til å fungere, sier Myr.

Klassekamerat Vetle Kristiansen kan stolt fortelle at han har rukket å hilse på alle karakterene i forestillingen.

– Det morsomste var da postmannen falt utfor stupet og kræsja og måtte til doktoren!, sier Vetle.
– Men melkespannet ble ikke kasta på ekte, det så jeg! Det var en mann bak med en magnet eller noe, fortsetter Vetle.

Både han og Alva kan informere om at stemmene til Solan og Ludvig var helt like på teateret som i filmene, før klassene gjør seg klare til å avbildes sammen med den modige Solan Gundersen og den snille, men i dag svette, Ludvig.