Wenche Viktorsdatter Paulsen (44) er fra 1. april ansatt som teatersjef ved Riksteatret, etter å ha vært konstituert i stillingen siden januar. Hun har frem til nå vært produsent ved teatret de siste 14 år. - Å være teatersjef på Riksteatret er jo drømmejobben når man tror på kunstens kraft!, sier hun.
Wenche Viktorsdatter Paulsen (44) er fra 1. april ansatt som teatersjef ved Riksteatret, etter å ha vært konstituert i stillingen siden januar. Hun har frem til nå vært produsent ved teatret de siste 14 år. - Å være teatersjef på Riksteatret er jo drømmejobben når man tror på kunstens kraft!, sier hun.
Wenche er tydelig stolt av sin fødeby Tromsø og sitt nordnorske opphav, men også uttalt Grünerløkke-entusiast. Hun er mor til 2 og bonusmor til ytterligere 2. Utdannet ved Stockholms Konstnärliga Högskole og har vært grunnlegger og en av to teatersjefer ved Tigerstadsteatret, et oppsøkende og gratis teatertilbud til barn i hovedstaden. Hun er en engasjert kvinne og liker å ha mange jern i ilden, gjerne samtidig.
Torsdag 24. april 12:00 lanserer vi ny visjon og nytt program for Riksteatret. Du kan følge oss på strøm uansett hvor i landet du bor her!
Hvorfor søkte du stillingen som teatersjef ved Riksteatret, Wenche?
-Å være teatersjef på Riksteatret er jo drømmejobben når man tror på kunstens kraft! Hele landets teater er jo et vakkert og viktig verktøy for å bygge et godt samfunn, utbryter hun spontant, og legger til at hun har vært ansatt som produsent på Riksteatret i 14 år og vet at det er en god arbeidsplass med mange engasjerte medarbeidere. -Jeg er videre oppriktig opptatt av teatrenes samfunnsoppdrag og teatrets oppgave, jeg vil si plikt, til å belyse samfunnets utfordringer. Teatret skal være en stemme i samfunnet som tar opp og debatterer de vanskelige tema. Vi lever i en tid med krig i Europa, dyrtid, økende forskjeller og polarisering, rasisme og menneskeforakt fra flere sider. Og i dette bildet skal teatret finne sin plass for fremtiden.
Og Riksteatret oppe i alt dette?
-Riksteatret må selvsagt også forholde seg til samfunnet og tiden vi lever i. Som et omreisende teater har vi imidlertid et særskilt ansvar overfor barn og unge. Barn er ikke mobile på samme måte som voksne, de kan ikke reise på teatertur til London eller en større by. Derfor er Riksteatret så viktig som kommer og viser forestillinger der de faktisk bor i Norge. Riksteatret skal satse ytterligere på barn og unge fremover. Vi har allerede et billettfond som gjør det mulig for skolelærere å søke om fribilletter til sine skoleklasser. Riksteatret fikk 2 millioner i tilleggsbevilgning over Statsbudsjettet for 2025 for å styrke denne ordningen. I tillegg fikk vi 2 millioner for ytterligere satsning på barn og unge. Vi skal derfor også begynne å vise utvalgte forestillinger på dagtid i skoletiden, som et gratistilbud til barn og ungdom. Dette er selvsagt ikke en erstatning for det fine arbeidet Den Kulturelle Skolesekken gjør rundt om i landet, men som et supplement som sikrer barn og unge enda mer teater.
Så barna kan glede seg over ny teatersjef ved Riksteatret, altså?
-Ja, men ikke bare barna. Hele landets teater skal være et teater for alle, inkludert minoriteter og de som har flyttet hit fra andre, og kanskje mer urolige områder i verden. En av de viktigste oppgavene er å være relevant og speile samfunnet i alle deler av scenekunsten. Og selvsagt skal vi også være et teater for alle de som er glade i Riksteatret og som alltid kommer til kulturhus over hele landet når bussene våre kommer med de ulike forestillingene.
Ellers noe å tilføye på tampen, Wenche?
-Jeg vil benytte anledningen til å takke avtroppende teatersjef. Arne Nøst er en erfaren scenograf og kunstner og jeg tror at hans estetiske sans har vært til inspirasjon for flere under hans tid. Arne har vært en diskret, men lyttende sjef og jeg er glad for at jeg fikk jobbe tett på ham som produsent i de årene han var teatersjef her, sier hun før hun slår fast. - Riksteatret er hele Norges teater. Vi er et teater som sikrer alle tilgang til profesjonell scenekunst av høy kvalitet uansett hvem du er, hva du har eller hvor du bor. Dermed gjør vi det kanskje litt bedre å bo i hele Norge, avslutter nyansatt teatersjef Wenche Viktorsdatter Paulsen før hun farer ut i Oslokvelden. Kanskje på vei til en teaterforestilling, et nytt møte eller rett og slett til en lokal bar på Grünerløkka?
Har du innspill eller tanker om Riksteatret, kontakt gjerne Wenche direkte på epost: wenche@riksteatret.no