Historien om Riksteatret

Riksteatret er hele landets teater. Vår oppgave er å tilby scenekunst av fremste merke til publikum over hele landet.

Riksteatret ble opprettet ved lov i 1948 for:

...å fremja arbeidet med å føra dramatisk kunst ut til folket i bygd og by og på andre tenlege måtar å auka kjennskapen til god dramatisk kunst."  Lov om Riksteatret, 13. desember 1948

Det beste for de fleste

Riksteatret har en større oppgave enn noe annet teater: Vi har en ambisjon om å gjøre scenekunst til allemannseie.

Vårt publikum er hele Norges befolkning. Vi spiller teater på steder så langt fra hverandre at de like gjerne kunne ligget i hvert sitt hjørne av Europa. Det betyr at vi må fortelle historier som kan forene oss, på tvers av de mange små og store forskjellene vi lever med her i landet - historier som vi alle kan kjenne som våre egne uansett hvor vi bor.

Skal vi nå frem til alle, blir det gjerne bare én dag for hvert besøk. Vi får altså bare den ene sjansen. Neste kveld er vi på et nytt sted. Da blir det desto viktigere at vi byr på det ypperste. Publikum skal kunne kjenne seg trygg på at når Riksteatret kommer, da får de teater og scenekunst av fremste merke. Vi skal by på det beste for de fleste.

Startet i Finnmark

Den aller første Riksteatret-turneen var  "En reise i natten" av Sigurd Christiansen. Turneen gikk fra Finnmark 16. juli 1949, et fylke som vær særlig rammet av krigshandlingene. Riksteatret ble etablert som en del av den kulturelle gjenreisningen av landet.  Riksteatrets første sjef, Frits von der Lippe, hadde "Riksteatret - hele landets teater" som motto.

Norges nasjonale turnéteater

Riksteatret spiller på 70 kulturhus over hele landet. I løpet av et år sender vi ut 10 til 12 produksjoner på turné og spiller omlag 400 forestillinger for ca 150 000 - 200 000 publikummere.

Riksteatrets forestillinger er store produksjoner som spilles i fullskalaformat i kulturhusene. Når turnéteamet kommer til et nytt spillested, bæres alt teknisk utstyr ut av turnébussen og inn i kulturhuset. I løpet av noen få timer har Riksteatrets tekniske stab bygget opp dekorasjonen og rigget lys- og lydanlegg. De har hengt opp og klargjort kveldens kostymer, og testet hvordan de lokale forholdene er slik at publikum får en best mulig opplevelse av forestillingen.

Vi spiller én dag på hvert spillested – seks dager i uken. Til sammen reiser Riksteatret mer enn 130 000 km i året med buss, og har mer enn 8000 hotelldøgn i året. På det meste kan teatret ha fem til seks produksjoner på turné samtidig.

Riksteatret er en underliggende etat til Kulturdepartementet. Tom Remlov er i dag sjef for Riksteatret. Han overtok stillingen 1. april 2015 etter Ellen Horn som da hadde ledet teatret i 10 år. Fra april 2020 overtar Arne Nøst som teatersjef.  

Hva spiller vi?

Repertoaret spenner fra de store klassikerne til den nye samtidsdramatikken. Riksteatret legger særlig vekt på å lage teater for barn og familier. Vår ambisjon er å ha et scenekunsttilbud som oppleves som relevant, engasjerende og attraktivt for publikum i hele Norge.

Vi samarbeider tett med resten av teater-Norge og presenterer både egenproduksjoner, samarbeidsproduksjoner og innkjøpte danse- og teaterforestillinger fra andre scener. 

Skuespillere

Riksteatret har et lite fast ensemble. I tillegg engasjerer også frilansere og skuespillere fra andre teatre. Slik får publikum oppleve et variert utvalg av noen av landets fremste scenekunstnere. I løpet av et år engasjerer vi omlag 200 skuespillere, instruktører, teknikere og andre scenekunstarbeidere på Riksteatret.

Opplev mer

Riksteatret er mer enn forestillingene du ser på scenen. Vi inviterer også til baksnakk med skuespillere, workshop med dansere, introduksjonsforedrag i foajeen eller andre tilleggsaktiviteter. Opplev mer-aktivitetene skal være med på å heve opplevelsen, gi kunnskap og skape kontakt mellom skuespillere og publikum. 

Tilbud til skoler

Riksteatret tilbyr et tilrettelagt opplegg for skoleklasser på et utvalg av våre forestillinger. Skoleoppleggene er gjerne tilpasset forskjellige fag – enten som forarbeid til forestilling eller som fordypning etter forestilling. Takket være vår hovedsamarbeidspartner DNB, kan skoleklasser søke om fribilletter gjennom DNB-billettfond. Vi tilbyr også skuespillermøter der det er ønske om det. Kontakt oss på skole@riksteatret.no eller les mer på våre skolesider.

Hva skjer i Nydalen?

Riksteatret er en kompleks virksomhet som stiller store krav til logistikk og planlegging. Produksjon, adminstrasjon og prøver foregår i Nydalen i Oslo. Der har teatret også prøveforestillinger og premierer for publikum og presse før turnéstart. Se forestillinger i Nydalen.

Foruten 74 fast ansatte medarbeidere fordelt på 27 ulike faggrupper, engasjerer Riksteatret ca 200 scenekunstnere og teknikere hvert år. 

Riksteatret deler verksted med Nationaltheatret på Brobekk i Oslo.

Teatersjef

Tom Remlov er Riksteatrets teatersjef.

– Riksteatret skal by på det beste for de fleste. Norge er et helt land, og vår oppgave er å by på de historiene som forener oss og favner et stort publikum. Riksteatret er en suksess, og det er en stor gave å få lov å føre denne suksessen videre, sa Tom Remlov da han tiltrådte som Riksteatret-sjef i april 2015.

 – Riksteatret kan gjerne kalles Norges egentlige nasjonalteater, og det er en stor gave å få lov å føre denne suksessen videre, sier Tom Remlov.

Tom Remlov overtok ledelsen av Riksteatret etter Ellen Horn. Remlov kom fra stillingen som administrerende direktør og toppsjef i Den Norske Opera & Ballett, der han hadde oppdraget med å utvikle Operaen til en ledende nasjonal kulturinstitusjon. Tom Remlov er utdannet i teaterregi ved Drama Centre London. Han var teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen fra 1986 til 1996. Deretter var han direktør for Norsk Film AS og senere førsteamanuensis og leder for produsentutdanningen ved Den norske filmskolen. Tom Remlov er også styreleder for Bergen Nasjonale Opera og det regionale filmfondet Fuzz.

– Riksteatret får en teatersjef med bred erfaring fra lederskap og organisasjonsbygging, og som har et tydelig kulturpolitisk engasjement, uttalte kulturminister Thorhild Widvey i forbindelse med ansettelsen av Tom Remlov.

Last ned høyoppløste foto